HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plyšový slon Hugo - hračka i pomocník

Plyšové hračky jsou profesionálními hasiči používány již mnoho let. Dráček Záchranáček je maskotem hasičských záchranných sborů. Hasiči v Ústeckém kraji mají svého slona jménem Hugo. 

Nehody u dětí mladších 15 let
Neštěstí a nehody se bohužel nevyhýbají ani dětem. Např. v roce 2010 bylo v Ústeckém kraji zraněno 52 dětí, v roce 2011 se zranilo 30 dětí a v roce 2018 bylo zraněno celkem 111 dětí mladších 15 let.  Rok 2010 i rok 2018 byly tragické, v roce 2010 zemřelo jedno dítě a o 8 let později zemřely 2 děti mladší 15 let.

Komunikace s dětmi
Zasahující hasiči na místě neštěstí mohou s dítětem snáze a účinněji komunikovat, pokud mají pomůcku, kterou by odklonili pozornost dítěte od nešťastné události. Dříve si vypomáhali například baterkou nebo jinou částí jejich výbavy, nyní mohou využít plyšovou hračku slona Huga nebo dráčka Záchranáčka. Potřebují totiž například zjistit, co se přihodilo, uklidnit jej, nebo dítě informovat, co se bude dít dál.

Příběhy
Jednotka hasičů byla v září roku 2011 vyslána k osobnímu autu, ve kterém byly zcela uzamčeny dvě děti předškolního věku. Děti byly v autě už zhruba hodinu a půl, kdy se jejich matka marně pokoušela auto otevřít. Děti byly v dobrém zdravotním stavu, ale psychicky nesly dlouhodobé uvěznění a bezradnost matky špatně. Velitel zásahu použil dráčka Záchranáčka k odvedení pozornosti a k odlehčení situace. Nakonec bylo nutné děti vyprostit skrz rozbité zadní okno v zavazadlovém prostoru. Malý chlapec si Dráčka mohl odnést domů.

O měsíc dříve zase hasiči vyprošťovali malou holčičku ze zaseklého výtahu. Bylo nutné její ručičku vyprostit hydraulickým rozpínákem. A v této době dráček Záchranáček pomohl odvést pozornost holčičky od bolesti a zároveň ji uklidnit. Dráček už holčičce zůstal jako malá připomínka, co se ten den stalo.

V roce 2018 si slon Hugo našel cestu k malému chlapci, který byl doma se svou matkou, když vznikl požár v domě. Pravděpodobně technickou závadou na plynovém kotli došlo k zahoření a požáru garáže. Naštěstí se nikdo nezranil.

Bez zranění se bohužel neobešla dopravní nehoda dvou osobních automobilů, která se stala na začátku roku 2018. Když první vozidlo zastavilo před přechodem pro chodce, aby dalo přednost procházejícím lidem, druhé vozidlo do něj zezadu narazilo. V prvním vozidle se zranil řidič. S ním ještě cestovaly dvě malé děti, které nejevily známky zranění, ale byly velmi rozrušené z prodělané nehody. Řidič druhého vozidla se nezranil. I v tomto případě pomohla plyšová hračka alespoň na chvíli odvést pozornost a potěšit obdarované děti.

Slon Hugo a dráček Záchranáček
Dráček Záchranáček je maskotem HZS ČR, který je úspěšně používán profesionálními hasiči již několik let v různých krajích. V letech 2010-2017 jej používali i hasiči v Ústeckém kraji. Od roku 2017 je to maňásek slon Hugo, maskot HZS Ústeckého kraje. Plyšové hračky, ať již v žlutočervených nebo žlutomodrých barvách plní několik úkolů. Jedná se zejména o projekt psychické podpory zasaženým dětem či dospívajícím při dopravních nehodách, požárech a podobných mimořádných událostech. Hračka je součástí výbavy zásahových vozidel všech jednotek HZS Ústeckého kraje. Její využití spočívá v tom, že pomáhá hasičům se dítěti přiblížit. Vystrašené nebo stydlivé děti snadněji odpovídají dospělým, kteří jakoby ústy hračky sdělují důležité informace, než dospělým, kteří žádnou podobnou pomůcku nepoužívají. Slon Hogo či dráček Záchranáček také pomáhají odklonit pozornost od nepříjemných záchranných úkonů, např. při vyproštění nebo ošetření zranění, a zmírňují tak dopad traumatické události.

Co na tuto pomůcku říkají samotní hasiči?
Cituji z emailu od hasiče Petra: „Velitel zásahu, který na místě (události, pozn. autorky) velel, mi právě potvrdil, že (Dráček Záchranáček, pozn. autorky) zafungoval skvěle. Jsem rád a myslím, že nejsem sám, že máme k dispozici takového velkého pomocníka jako je Dráček Záchranáček…“ nebo z dalšího emailu od hasiče Marka: „Měli jsme dopravní nehodu = srážka osobáku s kamionem s vyproštěním + vrtulník, tak že dost vážné. Několik rodin cestovalo na dovolenou na jih ČR a u nás jedno auto dojelo. Dráčka dostal malý asi sedmiletý klučina, který z toho byl určitě vyjukaný. Malých dětí tam bylo více, ale Dráčka jsme měli pouze jednoho, tak je snad pobavil a uklidnil všechny. Je to zajímavé. Dlouho jsme nepředali ani jednoho Dráčka a najednou během jednoho měsíce jsme rozdali oba dva. To jenom, aby jsi věděla, že dávat Dráčky byl fakt dobrý nápad.“

Prevence
Další využití slona Huga nebo dráčka Záchranáčka je také možné při prevenci a vzdělávání dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Např. v roce 2011 bylo uskutečněno 229 akcí pro veřejnost, v roce 2018 se HZS Ústeckého kraje podílel již na 500 akcích výchovného nebo vzdělávacího charakteru. Pro děti jsou určeny například exkurze na stanicích, během kterých se dozvídají o práci záchranářů, technickém vybavení hasičských stanic, nebo jak se děti samy mohou chovat v případě vzniku mimořádných událostí. Mezi další významné akce, které se konají každým rokem patří soutěž „Mladý záchranář“, "Malý Soptík" nebo projekt „Hasiči pro školy“ a program "Hasík". Slon Hugo, dráček Záchranáček a dráček Hasík jsou při těchto a dalších podobných činnostech součástí výukových a vzdělávacích pomůcek.

Autorka: Jana Majzlíková
Zdroj: Roční zpráva o stavu požární ochrany za rok 2010, 2011, 2018 v Ústeckém kraji
http://www.novinky.cz/krimi/124269-pri-nestestich-pomuze-detem-dracek-zachranacek.html

vytisknout  e-mailem