HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

DPB 2017: Otevřené hasičské stanice v pátek 13.10. v celém Moravskoslezském kraji - i s detektory

Foto z karvinské stanice HZS MSK, která byla otevřena pro školy už ve středu a čtvrtek (11.-12.10.2017) 

            Malé i velké zájemce zvou profesionální hasiči každoročně na Den požární bezpečnosti (DPB), který letos vyšel na říjnový „pátek třináctého“ (13.10.2017) a je tradičně spojen s možností prohlídky moderní techniky a zázemí 21 hasičských stanic HZS Moravskoslezského kraje, včetně dvou nových moderních Integrovaných výjezdových center (IVC) Ostrava-Jih a Třinec. Vstup zdarma bude v pátek mít Hasičské muzeum města Ostravy (9-17 hodin).

            Otevřeno bude ve všech okresech Moravskoslezského kraje s malými obměnami od 9 do 16 hodin, v okrese Opava jen do 14 hodin. Pouze jediná z 22 stanic HZS MSK má letos v pátek „zavřeno“ - Orlová, a to kvůli pokračující rekonstrukci. Letos bude DPB zaměřen na účinnou ochranu před případným požárem či únikem nebezpečného plynu, např. instalací různých čidel, hlásičů a detektorů.

            V Ostravě bude otevřeno všech 6 hasičských stanic - Zábřeh, Fifejdy, Poruba, Jih, Slezská Ostrava a Přívoz, a to v době od 9 do 16 hodin. Nejzajímavější program bude tradičně na centrální hasičské stanici v Ostravě-Zábřehu (otevřeno až do 17 hodin). Ve stanu prevence se bude hovořit o bezpečném provozování komínů a kouřovodů, předvádět fungování hlásičů požáru, detektorů nebezpečných plynů a přenosných hasicích přístrojů. Jsou připraveny ukázky moderní techniky (např. vyprošťovací speciál Mercedes Actros Bizon, jeřáb Demag/Terex, kontejner nouzového přežití, mobilní siréna) a vyprošťování z havarovaného vozidla či manipulace s břemenem.

           Na Den požární bezpečnosti v okrese Frýdek-Místek budou otevřeny pro veřejnost všechny tři stanice HZS MSK - Frýdek-Místek, Nošovice a Třinec, a to od 8 do 17 hodin.

            Dopoledne bude zaměřeno především na návštěvníky z řad MŠ, ZŠ a SŠ, pro které budou připraveny soutěže. Na všech hasičských stanicích se budou číst v 9 hodin hasičské pohádky. Návštěvníci budou mít možnost seznámit se se zásadami požární ochrany, zejména pak problematikou hlásičů požárů a detektorů plynů a jejich fungováním.

            Ve Frýdku-Místku budou prezentovány práce na vodě a související moderní technika, například nafukovací záchranné chodníky, čluny a záchranné saně, v Nošovicích budou návštěvníci seznámeni s bezpečností vozidel u dopravních nehod a budou si moci prohlédnout částečně rozřezané vozidlo z nedaleké automobilky s mnoha odkrytými součástkami. V Třinci, odkud pocházejí aktuální dvojnásobní mistři republiky ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, se zaměří na zásahy hasičů u dopravních nehod.

            V okrese Nový jičín budou obě stanice - Nový Jičín a Bílovec - otevřeny v době od 9 do 16 hodin, opět s ukázkami zásahové techniky, výstroje a výzbroje hasičů, komentovanými prohlídkami zázemí stanice a soutěžemi pro děti i dospělé.

            V okrese Bruntál budou stanice Bruntál, Krnov a Rýmařov otevřeny od 9 do 14 hodin. Vedle klasických ukázek hasičské činnosti, techniky a vybavení budou na stanici v Bruntálu stanoviště ukázky detektoru požáru, spojené s procházením zakouřeným stanem s hlásičem kouře a ukázky hašení hořlavé kapaliny přenosným hasicím přístrojem. V Krnově a Rýmařově budou moci děti stříkat z hadice. Součástí odpoledního programu DPB 2017 bude v okrese Bruntál kontrola vnějších požárních hydrantů a kontrola průjezdnosti označených nástupních ploch pro požární techniku

            V okrese Opava budou stanice HZS MSK Opava, Hlučín a Vítkov otevřeny od 9 do 15 hodin. Jsou připraveny ukázky hašení požáru hořlavých kapalin, záchrana osob z výšky a zásah u dopravní nehody s vyprošťováním osob. Do DPB 2017 se na Opavsku tradičně zapojí dobrovolní hasiči v obci Hrabyně, která připravuje v době od 9 do 12 hodin na své stanici statickou a dynamickou ukázku požární techniky, prohlídku stanice a soutěže pro děti.

            V okrese Karviná budou na DPB otevřeny 4 z 5 stanic HZS MSK - Karviná, Havířov, Český Těšín a Bohumín (zavřeno má Orlová), a to od 8 do 17 hodin. Opět ukázky hasičské techniky a vybavení stanic. Na stanici Karviná se z důvodu velkého zájmu uskuteční dny požární bezpečnosti ve dnech 11.-13.10.2017. Jednotky ze všech stanic na Karvinsku budou rozmisťovat letáky na nástupních plochách pro požární techniku, které jsou často zaplněny automobily, a také v lokalitách se špatnou průjezdností požární techniky.

Odkazy do noveho okna

DPBctvrtekHZSMSK_Karvina (1)

DPBctvrtekHZSMSK_Karvina (1) 

Detailní náhled

DPBctvrtekHZSMSK_Karvina (2)

DPBctvrtekHZSMSK_Karvina (2) 

Detailní náhled

DPBctvrtekHZSMSK_Karvina (3)

DPBctvrtekHZSMSK_Karvina (3) 

Detailní náhled

DPBctvrtekHZSMSK_Karvina (4)

DPBctvrtekHZSMSK_Karvina (4) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem