HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravní nehoda cisternového automobilu u Olbramovic

V pondělí 22. května v 9 hodin a 15 minut přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o nákladním automobilu, který na novém obchvatu Olbramovic v blízkosti rybníka Slavnič na Benešovsku sjel ze silnice č. 3 a převrátil se z mírného svahu několik metrů pod komunikaci. 

Ohlašovatel zároveň uvedl, že jde o cisternu označenou systémem ADR pro převoz nebezpečných látek. Z takzvaného Kemler kódu vyplývalo, že vozidlo převáží vysoce hořlavou látku. Na místo okamžitě vyjela profesionální jednotka z centrální hasičské stanice Benešov a dobrovolné jednotky z Olbramovic a Votic.

Po příjezdu na místo byla potvrzena informace od ohlašovatele s upřesněním, že jde o letecký benzín. Cisterna při nehodě nebyla vážněji poškozena a nedocházelo k žádnému většímu úniku. Pouze v místě přepadového potrubí, které má zabránit natlakování nádrže v případě nárůstu tlaku uvnitř, byl zaznamenán drobnější únik. Hasiči tento nepatrný únik okamžitě vyřešili použitím úkapových nádob, do kterých bylo palivo zachytáváno. Podle odhadů mohlo před příjezdem jednotek k události uniknout do půdy maximálně deset litrů leteckého benzínu, proto byli o situaci informováni pracovníci životního prostředí. Hasiči po zajištění vozidla proti vzniku požáru ještě preventivně natáhli k cisterně zavodněný C proud.

Řidič při nehodě utrpěl lehčí poranění a byl předán kolegům ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, kteří ho po nezbytném ošetření převezli na chirurgické oddělení do benešovské nemocnice.

S majitelem cisterny byl dohodnut příjezd náhradního vozidla, do kterého se postupně přečerpá obsah havarované cisterny. Následně specializovaná firma zvedne vozidlo na kola a až poté bude možné cisternu vytáhnout zpět na silnici. Asi dvacet minut po 13. hodině pak bylo ukončeno přečerpávání a za další hodinu byla cisterna vyproštěna a postavena na kola. Poté bylo za účasti zástupce životního prostředí rozhodnuto, že bude třeba odtěžit asi dva až tři kubíky kontaminované zeminy, což zajistí majitel cisterny.

Komunikaci, která je hlavním tahem mezi Prahou a Českými Budějovicemi, bylo nutné po celou dobu zásahu uzavřít, a to především z bezpečnostních důvodů. Policie odkláněla dopravu po staré silnici. Krátce po 15. hodině se na základnu vrátila poslední jednotka a operační středisko událost uzavřelo.

ppor. Ing. Jan Sýkora, DiS.
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Převrácená cisterna s benzínem u Olbramovic

001-Převrácená cisterna s benzínem u Olb... 

Detailní náhled

002-Převrácená cisterna s benzínem u Olbramovic

002-Převrácená cisterna s benzínem u Olb... 

Detailní náhled

003-Převrácená cisterna s benzínem u Olbramovic

003-Převrácená cisterna s benzínem u Olb... 

Detailní náhled

004-Převrácená cisterna s benzínem u Olbramovic

004-Převrácená cisterna s benzínem u Olb... 

Detailní náhled

005-Převrácená cisterna s benzínem u Olbramovic

005-Převrácená cisterna s benzínem u Olb... 

Detailní náhled

006-Převrácená cisterna s benzínem u Olbramovic

006-Převrácená cisterna s benzínem u Olb... 

Detailní náhled

007-Převrácená cisterna s benzínem u Olbramovic

007-Převrácená cisterna s benzínem u Olb... 

Detailní náhled

008-Převrácená cisterna s benzínem u Olbramovic

008-Převrácená cisterna s benzínem u Olb... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem