HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dobrý soused

Příběh o správných rozhodnutích, o tom že když nejsme lhostejní k lidem, kteří žijí v našem okolí nám popsal příslušník Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje por. Ing. Milan Komada, technik komunikační a informační služby. 

Dne 16.2.2021 se u nás v bytovém domě stala událost, která vyžadovala zásah záchranky a hasičů. Toho dne jsem pracoval z domu a manželka odcházela trasovat na hygienu v Semilech krátce před osmou hodinou. Na chodbě ucítila silný zápach, připomínající cosi spáleného. Zavolala na mě a než jsem přišel, sešla dolů ke sklepům podívat se, zda zápach není odtud. Protože tomu tak nebylo, rozloučil jsem se s mojí ženou a řekl jí, že pro jistotu obejdu všechny byty v našem vchodě.  Přes veškeré úsilí se mi nepodařilo kontaktovat sousedku v jednom bytě. Poměrně složitým postupem přes známé a příbuzné se mi podařilo zkontaktovat telefonicky syna seniorky, naštěstí velmi rychle přijel a byt otevřel. Vypnul sporák kde v hrnci se spáleným jídlem vznikal onen silný zápach.

 Svoji matku našel v koupelně, kde se otvírají dveře dovnitř a nelze je otevřít tak, abychom mohli paní pomoc. Řekl jsem, že musíme vysadit dveře z pantů, jinak se k ženě nedostaneme. Zatlačili jsme dveře mírně dovnitř a poté se nám je podařilo vysadit. Syn šel ke své matce, která byla při vědomí a já mezitím odnesl vysazené dveře do chodby. Poté jsem se vrátil do koupelny a viděl sousedku, jak sotva sedí je zraněná v obličeji a evidentně je v šoku. Ihned jsem volal na tísňovou linku a sdělil jim všechny potřebné informace. Dle instrukcí od operátora jsme paní přikryli dekou a byt vyvětrali. Muži jsem řekl, aby s matkou komunikoval, že jdu ven, abych navedl přijíždějící pomoc.

Zanedlouho přijela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Semily, která paní poskytla první předlékařskou pomoc. Po příjezdu záchranky hasiči spolupracovali s lékařem a pomohli paní naložit do sanitky, která ji odvezla do nemocnice v Jilemnici. Já jsem se vrátil ke své rozdělané práci v počítači.

Autor: por. Bc. Jakub Sucharda

Foto: Archiv Milan Komada rok pořízení 2019Manželé KomadoviManželé Komadovi

vytisknout  e-mailem