HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dobrovolným hasičům rozdělí kraj víc peněz

Mgr. Alena Marešová 

jednani_starostove_okresu_sdh2.jpgNa společném jednání hejtmana Plzeňského kraje a zástupců Okresních sdružení hasičů Plzeňského kraje se ve středu 18. listopadu 2015 hovořilo o možnostech financování zejména sportovní činnosti dobrovolných hasičů. Kraj pro rok 2016 plánuje pro dobrovolné hasiče uvolnit dosud nejvyšší částku, a to 3,5 milionu korun.

Plzeňský kraj činnost dobrovolných hasičů podporuje dlouhodobě a každým rokem se částka navyšuje. V roce 2013 to byla suma 1 050 000 korun, v roce 2014 už 1,5 milionu korun, v letošním roce 1,58 milionu korun a pro rok 2016 je v rozpočtu vyhrazena částka 3,5 milionu korun. „Máme zájem o rozvoj činnosti dobrovolných hasičů v kraji, v malých obcích jsou dobrovolní hasiči často jediní, kteří udržují dění a kulturní život v obci. Jsou jakýmsi stabilizačním prvkem venkova, a to bychom chtěli podpořit," uvedl hejtman a dodal, že kraj nechce nahrazovat zákonnou povinnost obcí, které jsou zřizovateli jednotek dobrovolných hasičů, ale finance od Plzeňského kraje by měly jít na financování hasičských soutěží a dalších aktivit.

Na společném jednání se sešli starostové všech sedmi Okresních sdružení hasičů Plzeňského kraje, starosta Krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje, ředitel Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a zástupci Odboru bezpečnosti a krizového řízení krajského úřadu. Starosta krajského sdružení Jan Majer uvedl několik oblastí, jak by byly finance využity. Konkrétní rozdělení prostředků a jejich využití bude navrženo do konce letošního roku.

Hejtman informoval o svém rozhodnutí ocenit dobrovolné hasiče za dlouhodobý přínos Plzeňskému kraji a požádal zástupce okresních sdružení o nominace na toto ocenění. Přijetí oceněných dobrovolných hasičů se uskuteční ve středu 27. ledna 2016 na krajském úřadě.

ČLÁNEK

Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
Krajský úřad Plzeňského kraje

vytisknout  e-mailem