HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dobrovolní hasiči se opět zapotili ve Zbiroze

Již se pomalu stává tradicí využívat možnost výcviku v areálu školícího a vzdělávacího střediska HZS ČR ve Zbirohu. Tak tomu bylo i 29.6.2019.

Dobrovolní hasiči ze Ždírce, Spáleného Poříčí, Přeštic a Nepomuka zde procvičovali několik situačních scénářů.

Jednalo se o zásah na požár v objektu „obchodu“, dále zásah na požár v členitém prostoru „sklepních kójí“, požár bytu ve výškové budově a nakonec sebezáchrana slaněním.

Výcvik, který trval do odpoledních hodin, dal chlapům pořádně zabrat. Není divu, vždyť teploty se pohybovaly nad 30°C. Vedoucí výcviku jim ale nedali nic zadarmo a tak dobrovolní hasiči absolvovali celý výcvik v zásahových oděvech a s nasazenou dýchací technikou.

Perličkou bylo, že lektoři využili cvičné drenážní šachty k umístění figuranta, který měl ztělesňovat squattera, kterému se udělalo v šachtě zle ze zplodin hoření. Toto bylo poněkud mimo scénář, s nímž cvičící jednotky počítaly. Výcvik tak byl rozšířen o vyhledávání osoby ve špatně přístupných prostorách.

Výcviky tohoto typu, které lektorují profesionální hasiči, jsou z řad dobrovolných hasičů velmi kladně hodnoceny. Zejména proto, že jsou intenzivní a snaží se co nejlépe simulovat podmínky reálného zásahu a také proto, že nedostatky v taktice a ve vedení zásahu jsou odstraňovány na místě a vždy podrobně vysvětleny. Velitelé dobrovolných jednotek totiž po celou dobu výcviku sami velí simulovaným zásahům. Lektoři jejich rozhodnutí a příkazy sledují a následně vyhodnocují, či vstupují do průběhu jednotlivých procvičovaných situací.

Dalším přínosem koordinovaných odborných příprav je, že velitelé JSDH si mohou z výcvikového roku odepsat osm hodin odborné přípravy, protože výcvik trvá právě oněch 8 hodin.

kpt. Mgr. Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem