Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dobrá zpráva pro dobrovolné hasiče

13. 5. 2016 (Nicole Zaoralová) - Na středečním jednání Vlády ČR byla schválena změna zákona o nemocenském pojištění, která nově zavádí poskytování nemocenského členům jednotek sborů dobrovolných hasičů obce.  

ViewImage2.jpgV případě dočasně pracovně neschopných členů jednotek dobrovolných hasičů obce, které nebudou uznány v důsledku pracovního úrazu a budou trvat po dobu delší než 14 kalendářních dnů, v případě nemoci po zásahu a za zákonem stanovených podmínek, se navrhuje umožnit poskytování nemocenského ve zvýšené výměře

100 % denního vyměřovacího základu. Podmínkou rovněž je, že jednotka sboru dobrovolných hasičů obce byla povolána k zásahu operačním střediskem hasičského záchranného sboru kraje. Další podmínkou k přiznání nemocenského ve zvýšené výměře je, aby hasičský záchranný sbor kraje, jehož operačním střediskem byla jednotka k zásahu povolána, vyhotovil potvrzení o tom, že žadatel o nemocenské je členem této jednotky, zúčastnil se zásahu a že k jeho dočasné pracovní neschopnosti nebo k nařízení karantény došlo v souvislosti se zásahem, k němuž byla jednotka povolána.

Jak uvádí k danému generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba: "Jedná se o další krok k zlepšení podmínek členů jednotek dobrovolných hasičů obce. O řešení problémů jednotek sborů dobrovolných hasičů obce se Ministerstvo vnitra i Hasičský záchranný sbor ČR snaží dlouhodobě a nastavením podmínek pro případ nemoci člena jednotky dobrovolných hasičů obce dochází k optimálnímu posunu pro řešení dané oblasti."

Ilustrační fotogragie: HZS Olomouckého kraje

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem