HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do Ostravy přijeli výherci ve výtvarné soutěži na logo tísňového volání 112

Příjemné odpoledne připravil tento týden (tedy v týdnu na přelomu května a června 2012) Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje pro výherce krajského kola výtvarné soutěže „Nový kabát pro 112“. Cílem soutěže bylo vymyslet výstižné logo evropské linky tísňového volání 112, které v ČR ještě neexistuje, podmínkou bylo pouze použít „112“ a „SOS“. Další fantazii ve výběru materiálů či zpracování se meze nekladly.
 
Soutěž, která skončila na celostátní úrovni v květnu 2012 vyhlášením výsledků ve Zbirohu (tam, bohužel, nikdo z Moravskoslezského kraje neuspěl), byla určena hlavně pro kategorii dětí. HZS MSK ale vyhlásil i druhou – dospěláckou kategorii a dodatečně udělil i zvláštní – seniorskou cenu. V Ostravě u HZS MSK se tak nakonec sešlo k hodnocení třemi desítkami hasičů (hodnotili i operátoři tísňových linek na Integrovaném bezpečnostním centru – IBC MSK) několik desítek velmi povedených a mnohdy zajímavých návrhů, zpracovaných jak digitálně, tak ručně namalovaných.
 
*****
 
Vítězkou krajského kola DĚTSKÉ části soutěže se stala Čtrnáctiletá Adéla Téglová z Orlové. Na druhém místě skončil devítiletý Filip Balko, také z Orlové, třetí Jan Macháček (13 let) byl také z Orlové. Úspěch mladých výtvarníků z Orlové byl dán tím, že zdejší Dům dětí a mládeže přistoupil k soutěži velmi zodpovědně a uspořádal ji v rámci všech orlovských škol. Hasičům poslal devět nejzdařilejších návrhů, namalovaných na papíře. Oceněna byla proto HZS MSK zvláštní cenou i autorka nápadu – vedoucí jednoho z oddělení DDM Orlová Radomíra Chrástecká. Ta výherce do Ostravy doprovodila.
 
V kategorii DOSPĚLÝCH se třem desítkám porotců z  HZS MSK líbil nejvíce návrh osmnáctiletého Lukáše Ondráška z Břidličné, druhá skončila Lucie Orságová (29 let) ze Sboru dobrovolných hasičů Horní Bludovice, třetí skončil Jaroslav Holub (30 let) z Lichnova (okres Nový Jičín). První a třetí zvolili digitální variantu, Lucie Orságová poslala návrhy své a také několika svých svěřenců z místního SDH namalované na výkresech. Dodatečnou zvláštní cenu – SENIORSKOU - získal třiasedmdesátiletý Josef Školoud z obce Dvorce u Bruntálu, který své tři návrhy (jeden uspěl) nalepil po částech na čtvrtku papíru (jako koláž).
*****
 
Do Ostravy přijely tento týden děti z Orlové z prvního a třetího místa (druhého Filipa nepustila lékařka), z dospělých jejich průvodkyně paní Chrástecká a druhá z kategorie dospělých Lucie Orságová s kolegyní, které společně vedou mladé hasiče v Horních Bludovicích (u Havířova - okres Karviná). První z této kategorie Lukáš Ondrášek (student grafické školy) byl předtím oceněn individuálně, stejně jako třetí Jaroslav Holub. Do Ostravy jsme také zbytečně „netáhli“ seniora Josefa Školouda, ale navštívili jsme jej přímo u něj doma na Bruntálsku…
 
Výherci soutěže se v Ostravě nejprve setkali a „neformálně“ si popovídali s ředitelem HZS MSK plk. Ing. Zdeňkem Nytrou. Ten jim předal ceny (knihy, batohy, papírové modely aut k vystřihnutí, pexesa…), které vedle HZS MSK poskytl Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava. Pak následovala prohlídka centrální hasičské stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu.
 
 
Určitě zajímavá byla pro všechny prohlídka Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje (IBC MSK), kam se běžný smrtelník nedostane, se zajímavým povídáním jeho ředitele plk. Ing. Jiřího Němčíka z HZS MSK. Výherci se dozvěděli více především o nelehké a odpovědné práci operátorů hasičů, ale i z Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby a Městské policie Ostrava (a podle potřeby i dalších složek), kteří sedí vedle sebe v jednom sále IBC.
 
To, co si děti nemohly osahat na pultech operátorů na IBC MSK, si mohly vyzkoušet na navlas stejném modelovém pracovišti hasičského operátora v prvním patře Hasičského muzea města Ostravy v Přívoze. Tam je samozřejmě zajímala i historická technika.
Odkazy do noveho okna

1. cena děti, Adéla Téglová, DDM Orlová, 14 let (KI)

1. cena děti, Adéla Téglová, DDM Orlová,... 

Detailní náhled

1. cena dospělí, Lukáš Ondrášek, 18, Břidličná (BR)

1. cena dospělí, Lukáš Ondrášek, 18, Bři... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem