HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do Kovčínského potoka uniklo neznámé množství mořidla na osivo

Po celé délce toku ani v Dvoreckém rybníku nebyl potvrzen úhyn ryb. 

V úterý 15. října 2013 nahlásil starosta obce Kovčín na operační středisko, že v Kovčínském potoce protéká neznámá látka jasně červené barvy. V době, kdy byla situace zjištěna, protékala kapalina potokem již několik minut, k příjezdu hasičů se tato doba odhaduje na minimálně půl hodiny.
 
Hasiči měřením zjistili, že se nejedná ani o kyseliny ani zásady. Látka byla ve vodě silně naředěna. Nebylo možné ji zastavit ani pomocí sorbentu ani norných stěn.
 
Hasiči postupovali proti proudu potoka až do obce Milčice, odkud kapalina tekla kanalizací. Na konci Milčic nalezli na dvoře RD zdroj úniku – dle štítků na nádobách se jednalo o mořidlo na osivo. Hasiči odebrali vzorky látky a předali CHL Třemošná.
 
Společně s policií a se zástupci Životního prostředí hasiči kontrolovali tok až k Záhorskému mlýnu, zda nedošlo k úhynu ryb. Životnímu prostředí nebezpečná látka ve vodě na kontrolovaných místech již nebyla znatelná.
 
Ve středu 16. října 2013 hasiči pokračovali od ranních hodin v monitoringu toku a Dvoreckého rybníka. Úhyn ryb nebyl potvrzen.
 
 
Zasahující jednotky:
 
HZS Nepomuk
CHL Třemošná

vytisknout  e-mailem