HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do Bejrútu letí také příslušníci HZS Libereckého kraje

V souvislosti se včerejším výbuchem v libanonském Bejrútu byla ze strany České republiky nabídnuta humanitární pomoc. Dnes ráno byl proto aktivován středně velký USAR tým (Urban Search And Rescue), který přibližně v 16 hodin odletí do Bejrútu. 

Na palubě letadla bude celkem 36 členů USAR týmu, mezi nimi budou také příslušníci HZS Libereckého kraje, konkrétně nstržm. Václav Vančura se svým psem Bellou, nstržm. Pavel Málek s tříletou fenkou německého krátkosrstého ohaře jménem Yetti ze Schwarzenberských strání, kteří do Bejrútu odlétají jako zkušení kynologové. Spolu s nimi byl do záchranných prací povolán také plk. Jiří Kovalský, který odlétá jako specialista na statiku. Jejich společný odjezd do Prahy proběhl v 11 hodin ze stanice Turnov, kam jim přijel podporu a šťastnou cestu popřát statutární zástupce ředitele HZS Libereckého kraje plk. Jan Málek spolu s náměstkem ředitele pro IZS a operační řízení plk. Josefem Málkem.

Velké poděkování patří kolegům z kraje Vysočina, kteří pomohli s transportem jednoho z našich kynologů z Vysočiny, který díky nim tak stihl být včas připraven v Turnově k hromadnému transportu na letiště Václava Havla.

USAR týmy jsou nasazovány v případě mimořádné události nebo živelné katastrofy, kde se specializují na záchranu ze sutin, výšek nebo hloubek.

autor: por. Bc. Lucie Hložková, tisková mluvčí

FOTO: HZS Libereckého kraje

hzs_lkhzs_lk

hzs_lkhzs_lk

hzs_lkhzs_lk

vytisknout  e-mailem