HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dnes je Evropský den linky 112

Úterý, 11. února 2020 - Každoročně se 11. 2. označuje jako Evropský den linky 112. Nejinak je tomu i letos. Tento svátek není jen připomenutím jednotného tísňového čísla, ale také práce mnoha operátorů a operátorek, kteří jej obsluhují. 

Linku 112 zajišťují hasičské záchranné sbory jednotlivých krajů ve svých Telefonních centrech tísňového volání (TCTV), kde se přijímá také volání na lince 150. Telefonní centrum tísňového volání v Brně přijalo v roce 2019 na obou linkách 220 936 hovorů (z toho 189 296  na lince 112 a 31 640 na lince 150). Oproti roku 2018 se jejich počet snížil o 37 633 hovorů a průměrně se tak uskutečnil 1 hovor téměř každé 2,5 minuty. Ve většině případů se jednalo o zneužití tísňové linky, což je dlouhodobě sledovaný jev. Často se toho dopouštějí malé děti, kterým rodiče půjčují telefon na hraní. Z celkového množství přijatých hovorů bylo odesláno 30 360 datových vět. Na kterou základní složku IZS datová věta směřovala, je možné vidět na níže znázorněném grafu.

graf.JPG
Výhodou linky 112 je, že díky případnému přelivu hovorů mezi kraji je garance, že se občan v nouzi vždy dovolá, a to i bez kreditu a SIM karty v telefonu. Tuto skutečnost zažilo mnoho volajících právě včera, kdy řada center tísňového volání v krajích nejvíce zasažených orkánem byla přetížena a hovory pomáhalo vyřizovat také naše operační středisko.

Díky jazykové vybavenosti operátorů mohou linku využít osoby nehovořící českým jazykem. Operátoři jsou schopni odbavovat tísňové hovory v angličtině a němčině, někteří navíc ovládají i ruštinu, francouzštinu, italštinu či španělštinu.


TCTV 112 disponuje moderním aplikačním softwarem, který umožňuje snadné a přehledné vyhledávání adres, rychlé přepojování hovorů na další základní složky IZS a mimo jiné například také blokovat zlomyslné hovory. 

Připomínáme, že stále existují národní tísňová čísla k jednotlivým složkám Integrovaného záchranného systému. V případě záležitostí týkajících se Policie ČR je vhodné volat linku 158, v případě zdravotních komplikací zvolit linku 155 a v případě, že jsou na místě potřeba hasiči zvolit číslo 150. Pokud si nejste jistí, pomůžou vám operátoři na všech zmíněných linkách, příp. lince 112.

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JmK

vytisknout  e-mailem