Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dnes 2. června bude zrušena zkouška sirén

S ohledem na aktuální hydrometeorologickou situaci, zejména na území Moravy a Slezka, bude dnes 2. června zrušena na celém území České republiky zkouška jednotného systému varování a vyrozumění (zkouška sirén). Tato zkouška bude zrušena bez náhrady.  

Zkoušku lze zrušit s ohledem na § 11 odst. 1) vyhlášky MV č. 380/2002 Sb., podle kterého se ověřování provozuschopnosti jednotného systému varování a vyrozumění provádí zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin akustickou zkouškou koncových prvků varování zkušebním tónem. V tomto měsíci připadal tento zkušební den právě na 2. června.

V případě jakékoliv reálné povodňové hrozby nebo jiné mimořádné události bude obyvatelstvo v České republice varováno především prostřednictvím varovného signálu Všeobecná výstraha. Tento signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin a může zaznít třikrát po sobě v cca tříminutových intervalech.

Dalším signálem (nikoliv varovným), který sirény mohou vysílat je „Požární poplach“, který slouží ke svolání jednotek požární ochrany. Tento signál je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu 1 minuty.

Jednotný systém varování je v ČR budován od roku 1991. Systém tvoří síť poplachových sirén, které zabezpečují bezprostřední varování obyvatelstva, a dále pak soustava vyrozumívacích center, soustava dálkového vyrozumění (doprava signálu a informací mezi vyrozumívacími centry), soustava místního vyrozumění (infrastruktura pro ovládání poplachových sirén a vyrozumění osob). HZS ČR má rovněž právo vstoupit do sdělovacích prostředků a informovat obyvatelstvo prostřednictvím televize a rozhlasu.

Více o problematice, která se zabývá ochranou obyvatelstva také na www.hzscr.cz

kpt. Bc. Radek Kislinger
tiskový mluvčí
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
mobil: +420 602 215 142
tel:   +420  950 819 944
email: radek.kislinger@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem