Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pyromeeting 2011

18. května 2011 (Nicole Zaoralová) - Letošní ročník mezinárodního veletrhu požární a bezpečnostní techniky a služeb PYROS/ISET 2011 byl tradičně doprovázen mezinárodní odbornou konferencí PYROMEETING 2011, která se konala 13. července 2011 v hotelu Continental v Brně. Tematickým zaměřením konference byla chemická a radiační bezpečnost.  

Ze statistických údajů vyplývá, že oproti roku 2000 stoupl v roce 2009 počet událostí spojených s únikem nebezpečných látek o více než 50 %. V současnosti ze zhruba 6000 událostí s výskytem nebezpečných látek připadá cca 5000 událostí na látky ropné povahy. Zbytek zaujímají události spojené s únikem chemických nebo biologických látek.  Přibývá  zásahů s podezřením na bojovou chemickou nebo biologickou látku, zejména v kombinaci s nástražnými výbušnými systémy.
 
V oblasti chemické a radiační bezpečnosti byly pro jednotky požární ochrany a zařízení civilní ochrany postaveny úkoly v oblasti detekce nebezpečných látek, dekontaminace obyvatelstva a zjišťování, předávání a vyhodnocování údajů o vzniklé situaci.
 
Všechny činnosti hasičů, vybavení a výcvik, jsou základními předpoklady pro rozhodovací proces velitele zásahu, jehož výsledkem je záchrana osob a majetku a opatření pro ochranu obyvatelstva, což je cílem práce hasičů rovněž i při událostech s výskytem nebezpečných látek, a tudíž při zajišťování chemické a radiační bezpečnosti ČR.
 
Chemická služba je dynamicky se rozvíjející službou HZS ČR. Díky investicím v posledních letech, změnách ve vzdělávacím systému a pravidelném odborném výcviku, ale také zodpovědným úsilím příslušníků HZS ČR se podařilo povýšit profesionální úroveň sboru v oblasti problematiky nebezpečných látek na úroveň nejvyspělejších států Evropy a podílet se tak na výrazném zlepšení zajištění chemické a radiační bezpečnosti ČR.
 
Podklady poskytl pplk. Ing. Jiří Matějka

Prezentace z konference jsou ke stažení zde:

 

vytisknout  e-mailem