Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Devátý ročník spektrometrického semináře pro radiační pracovníky v chemických laboratořích HZS ČR

Ve velikonočním týdnu se ve Školicím středisku a chemické laboratoři Kamenice konal již devátý ročník spektrometrického semináře pro radiační pracovníky chemických laboratoří HZS ČR. 

Spektrometrický seminář_9_IV.jpg

První den nabitého programu měli účastníci možnost navštívit moderní laserové centrum Dolní Břežany (ELI Beamlines - https://www.eli-beams.eu/), jehož součástí je i nejvýkonnější laser na světě o výkonu 10 PW. Během exkurze se nás ujala vedoucí BOZP, která nám ukázala a osvětlila problematiku radiační ochrany v tomto unikátním zařízení.

Druhý den se účastníci přesunuli na Katedru reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVÚT, kde si otestovali naše přístroje pro měření a detekci neutronů a také si pomocí našich gama spektrometrů "nabrali" spektra různých jaderných materiálů s různým stupněm obohacení U235.

Následující den jsme se v zázemí laboratoře HZS v Kamenici věnovali úpravě a detailní analýze naměřených spekter, kalibraci spektrometrů apod. V neposlední řadě jsme se ze získaných výsledků snažili postupem vyvinutým odborníky z IOO odhadnout stupeň obohacení jaderných materiálů.

Tato dovednost a znalosti získané během semináře jsou cenné pro chemické laboratoře, zejména v případě spolupráce s Policií ČR při odhalování trestné činnosti v oblasti radiační ochrany.


Vloženo: 2. 4. 2024 | Aktualizace: 2. 4. 2024 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

Spektrometrický seminář_9_I

Spektrometrický seminář_9_I 

Detailní náhled

Spektrometrický seminář_9_II

Spektrometrický seminář_9_II 

Detailní náhled

Spektrometrický seminář_9_III

Spektrometrický seminář_9_III 

Detailní náhled

Spektrometrický seminář_9_IV

Spektrometrický seminář_9_IV 

Detailní náhled

Spektrometrický seminář_9_V

Spektrometrický seminář_9_V 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem