HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Děti se staly záchranáři.

Dětský den se záchranáři ve Strakonicích.  

Dne 31. května připravili strakoničtí profesionální hasiči v rámci projektu Otavský Plamínek, ve spolupráci s Policií ČR a příslušníky 25. PLRB, na své stanici IV. ročník akce pod názvem„Dětský den se záchranáři“. Akce se konala k Mezinárodnímu dni dětí a byla určena pro ty nejmenší, kteří se chtěli alespoň na několik okamžiků stát profesionálními záchranáři.
 
Počasí nám přálo již od samého začátku a pod ranními slunečními paprsky proudili na hasičskou stanici skupiny dětí, které měly zájem shlédnout zásahovou techniku a ukázky činnosti strakonických profesionálních hasičů. V areálu stanice HZS se tak v průběhu dopoledne shromáždilo na 250 dětí nejen ze strakonických mateřských a základních škol.
 
Nejprve byla připravena simulovaná dopravní nehoda osobního automobilu. Všichni pozorně sledovali, jak se hasiči za pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení během krátké doby doslova prostříhali ke zraněné osobě a vyprostili ji z trosek havarovaného vozidla. Dále následovala ukázka činnosti lezecké skupiny HZS. Všichni s napětím hleděli k nebi na dvojici lezců, kteří se spouštěli z téměř dvaceti metrové výšky ze střechy budovy strakonické stanice. Zajímavá byla i ukázka disciplíny požárního sportu v podobě výstupu do 4. nadzemního podlaží cvičné věže.
 
Velkou atrakcí pro malé návštěvníky byli koníci ze Statku Petrovice, se kterými ráno přijeli Kateřina Santarová a její přátelé. A právě ona a pět jejích čtyřnohých miláčků bylo s námi na stanici celé dopoledne. Koníci více než dvě hodiny trpělivě vozili děti, pro které to byl jistě nevšední a atraktivní zážitek. Kateřina předvedla i v krátké prezentaci výcvik a práci s koňmi, které se v Petrovicích intenzivně věnují.
 
O doprovodný program se postarala svým dílem rovněž Policie ČR Strakonice. Pro nejmenší byly připraveny malé motocykly (odrážedla), na kterých děti jezdily po dráze mezi signalizačními kužely.
 
Naši akci podpořila i Armáda ČR a její příslušníci z 25. PLRB Strakonice připravili stanoviště, kde dětem předváděli svoji výzbroj a tváře dětí zdobili maskovacími barvami.
 
Na stanovišti HZS se děti živě dohadovaly co si vzít či nevzít při odchodu z domu s sebou do evakuačního zavazadla. Nemohlo chybět ani kreslení, takže mladí výtvarníci nám předváděli své umění a pouštěli uzdu své fantazii. 
 
V průběhu dopoledne byla k dispozici zásahová mobilní požární technika, cisternové stříkačky, automobilový žebřík, vysokozdvižná plošina a vozidlo rychlé technické pomoci. Děti zvědavě přelézaly z jednoho vozidla do druhého a s chutí zapínaly výstražnou sirénu zásahových vozidel, jejíž zvuk se mísil s komentářem celé akce a dokresloval tak záchranářskou atmosféru dětského dne.
 
Před polednem se děti rozcházely s radostí a úsměvem, který je i největší odměnou a poděkováním všem, kteří se na úspěšném průběhu akce podíleli.
 
Informace a další naleznete rovněž na www.otavskyplaminek.cz
 
Za HZS Strakonice zpracoval:           plk. Ing. Ota Šmejkal, ředitel HZS Strakonice
Odkazy do noveho okna

1 IMG_8024

1 IMG_8024 

Detailní náhled

10 IMG_8242

10 IMG_8242 

Detailní náhled

2 IMG_8026

2 IMG_8026 

Detailní náhled

3 IMG_8059

3 IMG_8059 

Detailní náhled

4 IMG_8093

4 IMG_8093 

Detailní náhled

5 IMG_8099

5 IMG_8099 

Detailní náhled

6 IMG_8114

6 IMG_8114 

Detailní náhled

7 IMG_8135

7 IMG_8135 

Detailní náhled

8 IMG_8166

8 IMG_8166 

Detailní náhled

9 IMG_8176

9 IMG_8176 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem