HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den bezpečí a pořádku v Mělníku navštívily stovky dětí

Ve čtvrtek 19. května se v Mělníku uskutečnil sedmý ročník Dne bezpečí a pořádku, který pro malé i velké návštěvníky připravil realizační tým čítající 130 lidí. V bohatém programu na stáncích i při dynamických ukázkách se návštěvníci seznámili především s prací a technickým vybavením policistů, hasičů, strážníků a zdravotnických záchranářů. 

Na travnaté ploše Parku Podolí si děti pod vedením strážníků vyzkoušely, jak vypadá výcvik jejich fyzické kondice. Při praktických ukázkách činnosti diváci shlédli zadržení pachatele a práci policejních psovodů, poté následovala zajímavá ukázka Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. V ní byli záchranáři přivoláni k ošetření sraženého chodce, při kterém byl jeden z nich motorkářem napaden a zraněn, takže zasahovat musela i hlídka Policie ČR. Ta rychle motorkáře zneškodnila a pomohla záchranářům s poskytnutím první pomoci a naložením zraněných. Poslední ukázkou v tomto prostoru bylo představení práce jízdní policie z Prahy.

Na přilehlém parkovišti připravili hasiči ukázku hašení kapalin, která měla velký preventivní význam a úspěch u návštěvníků. Dozvěděli se, jak správně uhasit hořící pánev s olejem a co dělat v případě hoření dalších látek. Společná ukázka hasičů, zdravotnických záchranářů a dopravních policistů pak přenesla pozornost všech přítomných k osobnímu vozidlu, ve kterém se nacházely dvě zaklíněné zraněné osoby. Celou ukázku doprovázel komentář odborníků, takže přihlížející diváci měli přesné informace o průběhu zásahu od zajištění základních životních funkcí zraněných až po jejich naložení do sanitního vozu.

Den bezpečí a pořádku nabídl i výuku první pomoci Českým červeným křížem – Oblastním spolkem Mělník. V programu Centra seniorů Mělník se mohli návštěvníci vžít do kůže seniora nebo si vyzkoušet paměť a její trénování. U zkušebních komisařů Odboru dopravních a správních agend Městského úřadu Mělník si zájemci mohli otestovat znalosti dopravních předpisů nebo u BESIP Týmu vyzkoušet trenažér nárazu a další všemožné simulátory či dopravní hřiště. Nechyběla ani nabídka programu nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Služeb prevence města Mělníka, soutěžní sportovní stanoviště studentů Gymnázia J. Palacha, stanoviště Sboru dobrovolných hasičů z Vehlovic nebo preventivní stánek HZS Středočeského kraje.

Velký zájem byl také o prezentaci technického vybavení Městské policie Mělník, Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje – výjezdového stanoviště Mělník, techniku a vybavení hasičů z územního odboru Mělník HZS Středočeského kraje i Krajského ředitelství Policie ČR Středočeského kraje – Územního odboru Mělník. Celou akci, na kterou se jen ze škol přišlo podívat kolem šesti set dětí, pak korunovalo přistání vrtulníku Letecké služby Policie České republiky.

Bc. Irena Podivínská, DiS.
manažerka prevence kriminality
MÚ Mělník

vytisknout  e-mailem