Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dávají za nás ruku do ohně, slavnostní vyhlášení vítězů

První ročník výtvarné soutěže pro děti a mládež pořádaný generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky (GŘ HZS ČR) pod záštitou generálního ředitele genmjr. Miroslava Štěpána. Soutěž byla vyhlášena v polovině dubna a v září 2009 proběhlo slavnostní ocenění vítězů v Praze. Cílem soutěže bylo zamyšlení se nad nelehkou prací hasičů, nad jejich posláním, nad nebezpečím ohně. 

 
 
První ročník výtvarné soutěže pro děti a mládež pořádaný generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky (GŘ HZS ČR) pod záštitou generálního ředitele genmjr. Miroslava Štěpána.
Soutěž byla vyhlášena v polovině dubna a v září 2009 proběhlo slavnostní ocenění vítězů v Praze. Cílem soutěže bylo zamyšlení se nad nelehkou prací hasičů, nad jejich posláním, nad nebezpečím ohně.
 
 
Do soutěže bylo zasláno přes 600 výkresů. Děti nejčastěji malovaly hasiče při zdolávání požáru. Svými soutěžními výkresy prokázaly znalost nepostradatelné práce hasičů v době povodní, při dopravních nehodách, vichřici, při záchraně zvířecích miláčků. Děti také navrhly hasičům techniku budoucnosti, která jim v budoucnu může usnadnit práci v nebezpečných situacích. Malíři nezapomněli na důležitý význam požární prevence a na správný způsob volání na tísňovou linku.
 
 
Vítězné výkresy vyhodnotila porota. Do poroty zasedli lidé různých profesí a různých pohledů na hodnocení výtvarných děl. Za generální ředitelství byla do poroty nominována kpt. Kristýna Černá a pplk. Zdeněk Ráž, ten byl navíc jejím předsedou.  Pozvání na vyhodnocení prací přijala psycholožka HZS hl. města Prahy kpt. Vladimíra Kvapilová, grafička Hana Semecká, redaktor Českého rozhlasu Ladislav Holomčík a herec Pavel Nový.
Oceněných malířů je celkem sedmnáct. Hodnocení proběhlo podle věkových kategorií, byly uděleny ceny zaměstnanců GŘ HZS ČR, cena za originalitu a cena za nejlepší kolektivní práci.
 
 
Slavnostní odpoledne spojené s předáním cen vítězům proběhlo ve čtvrtek 10. září 2009 v Muzeu Policie České republiky v Praze (Muzeum PČR). Moderování se ujal Miroslav Vaňura, který se také stal kmotrem knížky o hasičích pokřtěné pravou hasičskou sekerou. Knížka Hasiči vznikla v Nakladatelství Fraus s.r.o., které na soutěži spolupracovalo a věnovalo dětem knížky.
 
 
Na předávání cen přijal pozvání náměstek generálního ředitele HZS ČR pro Integrovaný záchranný systém a operační řízení plk. Ing. František Zadina, který zahájil slavnostní odpoledne slovy „Chtěl bych vám popřát, aby se vám v životě tak krásně žilo, jak krásně umíte malovat“. Odpoledne se zúčastnila také ředitelka Muzea PČR PhDr. Marcela Machutová, členové poroty a další hosté. O hudební fanfáry se postaral kvintet Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Nechyběla ani hudební vystoupení, o které se postarala hrou na klavír  studentka pražského gymnázia Terezka Mrvíková a akordeonista Filípek Sviták, žák základní školy z Brandýsa nad Labem. Na odpoledne se „dostavil“ také hasič z přelomu 19. a 20. století století v uniformě ze své doby.
 
 
Děti měly také možnost vyzkoušet si zásahovou přilbu a zásahový oblek hasičů. Po skončení předání cen děti a jejich doprovod navštívily expozici Ochrany obyvatelstva v prostorách Muzea PČR, kde jsou až do konce října 2009 vystavena vítězná dílka a doplněna těmi, která zůstala pod stupni vítězů, ale zaslouží si pozornost. Malíři si odnesli domů plný batoh cen, včetně plyšového Dráčka Záchranáčka, maskota soutěže.
Cenu za originalitu si odnesl desetiletý David Adámek, který namaloval znak HZS ČR po obvodu doplněný dlaněmi rukou hasičů s heslem „Ruce, které nás chrání“.
 
 
Děti svými výkresy vzdaly úctu hasičům, kteří za nás dávají ruku do ohně.
 
Vítězové jednotlivých kategorií:
 
 
Kategorie do pěti let:
1. místo: David Štaier z Hradce Králové
2. místo: Alžběta Bártová z Českých Budějovic
3. místo: Matylda Střelcová z Popic
 
 
Kategorie 6–8 let:
1. místo: Klárka Papoušková z Olomouce
2. místo: Lucie Tomečková z Českých Budějovic
3. místo: Jiří Fábera z Liberce
 
 
Kategorie 9–10 let:
1. místo: Evelína Ottomanská z Prahy
2. místo: Denisa Dvořáková z Olomouce
3. místo: Ema Prosová z Prahy,
 
 
Kategorie 11–16 let:
1. místo: René Polichronov z Ostravy
2. místo: Kamila Krištofová z Postupce,
3. místo: Kateřina Oravová ze ZŠ Loket okresu Sokolov,
 
 
Cena za originalitu:
David Adámek z Moravských Prus
 
 
Cena zaměstnanců generálního ředitelství HZS ČR:
1. místo: Monika Jarošová z Borovan
2. místo: Miluška Picková z Liberce
3. místo: Andrea Valentová z Hradce Králové

Cena za kolektivní práci: kolektiv třídy základní školy Vítězná z Litovle.

 

kpt. Ing. Ivana Svitáková

tisková mluvčí generálního ředitelství HZS ČR

vytisknout  e-mailem