HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičný únik chlóru ze železniční cisterny na malém nádraží

Na vlečce firmy Terminal Oil Tlustice u Hořovic se ve středu 14. června dopoledne uskutečnilo taktické cvičení složek IZS s námětem „Zásah na únik nebezpečné látky“. 

Podle scénáře cvičení zastavil na malém železničním nádraží nákladní vlak a z pláště jedné cisterny unikal chlór. Na nástupišti v tu dobu čekalo na vlak asi patnáct cestujících. Při tomto úniku došlo u některých cestujících k nadýchání se párami chlóru a dva zaměstnanci drah byli nebezpečnou látkou poleptáni. Vlastní únik chlóru byl simulován vojenskou signalizační dýmovnicí uloženou pod železniční cisternou.  Zraněné cestující skvěle zahráli studenti kladenské Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Jako první ze složek integrovaného záchranného systému se na místo dostavila zdravotnická záchranná služba se dvěma posádkami z Hořovic a v rychlém sledu dojeli také profesionální hasiči z hořovické stanice. Ti po příjezdu jednotek SDH obcí Žebrák a Komárov společně připravili dekontaminační pracoviště. Zároveň přichystali vše potřebné na zastavení úniku nebezpečné látky a vystrojili první dvě záchranné skupiny do přetlakových obleků. Ze stanice Beroun k události dojel velitel čety, CAS 15 a chemický kontejner. Cvičení se dále zúčastnili příslušníci PČR Hořovice a Beroun a také strážníci Městské policie Hořovice. Po celou dobu cvičení byla stanice Beroun zálohována jednotkou SDH Králův Dvůr a RZA VW Transporter ze stanice Beroun byl na záloze D5 ve Zdicích.

Při cvičení byla kromě dalších prostředků použita i nová těsnící sada na trhliny SAVA, pořízená k HZS sponzorským darem od firmy VČS a. s. Tmaň.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na cvičení podíleli. Speciální poděkování patří firmě Terminal Oil za spolupráci na přípravě cisterny a poskytnutí prostoru vlečky a také firmě VČS za sponzorský dar, který má v případě řešení úniku nebezpečné látky velmi praktické využití.

mjr. Ing. Milan Provazník
pracoviště IZS a služeb
územní odbor Beroun

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem