HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičný požár školy v Říčanech prověřil připravenost jednotek na případný zásah

Stejně jako každý jiný den, tak i ve čtvrtek 22. září začal pro všechny žáky Základní školy v Bezručově ulici v Říčanech obvyklým způsobem - a to zvoněním. Nikdo z přítomných školáků neměl ani nejmenší tušení, že po začátku druhé vyučovací hodiny vypukne v kabinetu ve druhém patře cvičný požár, který má za úkol prověřit připravenost žáků, učitelů, ale i samotných hasičů. 

Krátce po deváté hodině byl externím pracovníkem školy nahlášen na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje požár místnosti ve druhém patře školní budovy a současně s tím byl vyhlášen poplach i v samotné škole. Tu ihned po vyhlášení evakuace začali postupně opouštět žáci všech tříd, které jejich učitelé organizovaně vyvedli na volné prostranství, kde proběhlo sčítání osob.

Mezitím k místu události přijeli profesionální hasiči ze stanice Říčany, následováni místní dobrovolnou jednotkou a jednotkou SDH Mukařov. Veliteli zásahu bylo poté sděleno, že škola je evakuovaná, ale postrádá se jeden člen učitelského sboru. Průzkumná skupina se tedy vydala na prohlídku budovy, kde následně nalezla pohřešovanou osobu, kterou za pomoci vyváděcí masky vynesla ven.  Druhá skupina hasičů mezitím natáhla dopravní a útočné vedení do zasažených prostorů školy, kde následně fiktivně zlikvidovala simulovaný požár kabinetu. Současně s tím byl proveden  průzkum celého objektu, aby se vyloučila možnost dalších osob v budově.

Poté následovalo ukončení cvičení s nástupem všech zúčastněných jednotek a vyhodnocení celé akce. Po dobu zásahu na místě zasahovala také Městská policie, které prováděla odklon dopravy.   

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem