HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičný požár hradu Karlštejn likvidovalo 14 jednotek

V pondělí 16. října krátce po deváté hodině byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár ve druhém nadzemním podlaží budovy purkrabství státního hradu Karlštejn. Naštěstí šlo jen o taktické cvičení, které bylo dopředu připraveno a projednáno i s Národním památkovým ústavem. 

Vzhledem k tomu, že hrad Karlštejn je jednou z nejvýznamnějších kulturních památek, vyslal operační důstojník dle poplachového plánu k místu události postupně 14 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Jako první se k místu události dostavil velitel čety z Řevnic, kterého následovala karlštejnská dobrovolná jednotka. Během několik málo minut bylo nataženo nejprve dopravní vedení, které pak bylo na nádvoří pomocí rozdělovače přetvořeno na útočné s jedním C a jedním D proudem. Hasičům se podařilo v krátké chvilce simulovaný požár zlikvidovat. Následovalo přesunutí proudů k hradbám s výstřikem vody. K dopravě materiálu na nádvoří hasiči využili čtyřkolku, která byla pořízena z Integrovaného operačního programu. 

Současně s likvidací požáru byla postupně pomocí velkokapacitního čerpadla SOMATI zřízena dálková doprava vody z obce Mořina, odkud byla na vzdálenost přibližně tří kilometrů čerpána voda z místní požární nádrže až pod hrad, kde byla doplňována do hasičských cisteren.

Součástí cvičení bylo i otestování suchovodu (je součástí požárně bezpečnostního zařízení hradu) na Velké věži, kam byla pomocí cisternové automobilové stříkačky vytlačena voda až do půdního prostoru.

Po ukončení cvičení následoval nástup zúčastněných jednotek a vyhodnocení celého zásahu.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem