HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičíme mladé hasiče, aby z nich byli skuteční profesionálové

Pod taktovkou opravdu těch nejzkušenějších hasičů – například nprap. Tomáše Němce se cvičí i když je mrazivo. Nováčci u hasičů se učí taktice zásahu při požárech, přiblížení k plamenům a následné hašení, použití hasiva. Mladí hasiči zjišťují, jaké podoby může hoření mít, kde se mohou bezpečně pohybovat prostorách, kde opravdu zuří požár, a jak ho plameny nejen zkrotit, ale správně uhasit a zlikvidovat.

Obrovský nárůst nováčků způsobilo přeplnění Školního výcvikového zařízení v Brně i Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany ve Frýdku Místku, a tak první šestitýdenní příprava probíhá v současné době například na stanici v Pardubicích. Další kurz začne v únoru pro změnu na požární stanici v Ústí nad Orlicí.

Nárůst nováčků je z důvodů navýšení početních stavů na pobočných stanicích z 5 na 8 příslušníků.

Nováčky čeká opravdu složitý a náročný výcvik. Učí se například vyprošťovat zraněné u dopravních nehod, musí znát základy zdravovědy. Umět si poradit při zásahu na nebezpečné látky. Za šest týdnů se naučí manipulaci s požární technikou nebo základy lezecké techniky. Součástí výcviku je také teoretická příprava, kdy se musí hasiči naučit řadu právních předpisů, ochranu obyvatelstva, druhy značení nebezpečných látek a mnoho dalšího.

„Trénink nových příslušníků probíhá například i na cvičném slalomovém kanálu v pražské Tróji, kde se učí zásady práce na vodě, záchranu osob z vodního válce, zásahy na klidné, ale i divoké vodě,“ přibližuje výcvik por. Mgr. Ondřej Koleno, hlavní garant pro zajištění organizačních záležitostí kurzu u HZS Pardubického kraje.

Ač nejsme školské zařízení, snažíme se nováčkům poskytnout to nejlepší, co na stanicích máme. Jsou to ti nejzkušenější, například u zásahů a pohybu na vodě se začínajícím hasičům věnovali několikanásobní mistři v raftu. Vyprošťování u dopravních nehod zajišťují přímo garanti odborné přípravy v oblasti vyprošťování u dopravních nehody. U hašení požárů také lektoři výcvikového polygonu Flashover a členové Cobra týmu. Dovednosti v lezení poskytují know-how špičkoví hasiči lezci instruktoři. Znalosti ze zdravovědy předávají hasiči, kteří mají bohatou praxi u zdravotnické záchranné služby a jsou vystudovaní záchranáři. Našim cílem je vychovat si další velmi kvalitní generaci hasičů.

„Šest týdnů je opravdu náročných, hasiči musí mít znalosti vnitřní bezpečnosti, ochrany obyvatelstva, umět zachránit zvířata při požáru, natrénované musí mít i zásahy s nornou stěnou, ovládat musí detekční techniku. Psycholog je v modelových situacích učí, jak poskytnout postiženému posttraumatickou péči,“ vyjmenovává rozmanitost úkonů, které musí každý hasič umět por. Ondřej Koleno.

Nováčci po šesti týdnech výcviku na stanici v kraji odjedou do Školního a výcvikového zařízení v Brně nebo na Střední odbornou školu požární ochrany a Vyšší odbornou školu požární ochrany ve Frýdku Místku a tam podstoupí náročný teoretický a praktický test, v němž musí prokázat nabité zkušeností při výcviku a po jeho absolvování zůstávají ve školním zařízení, kde pokračují dalších šest týdnů nového výcviku, který opět končí další zkouškou. Po jejím úspěšném složení se vrací na své stanice jako hotoví profesionálové.

Přejeme nováčkům hodně síly.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

nováčci

nováčci 

Detailní náhled

nováčci1

nováčci1 

Detailní náhled

nováčci2

nováčci2 

Detailní náhled

nováčci3

nováčci3 

Detailní náhled

nováčci4

nováčci4 

Detailní náhled

nováčci5

nováčci5 

Detailní náhled

nováčci6

nováčci6 

Detailní náhled

nováčci7

nováčci7 

Detailní náhled

nováčci8

nováčci8 

Detailní náhled

nováčci9

nováčci9 

Detailní náhled

nováčci10

nováčci10 

Detailní náhled

nováčci11

nováčci11 

Detailní náhled

nováčci12

nováčci12 

Detailní náhled

nováčci13

nováčci13 

Detailní náhled

nováčci14

nováčci14 

Detailní náhled

nováčci15

nováčci15 

Detailní náhled

nováčci16

nováčci16 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem