Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení ZÓNA 2023 prověří krizové plány při mimořádné události v Temelíně

20. 10. 2023 (JF) - Připravenost státu v případě úniku radioaktivních látek v jaderné elektrárně Temelín prověří součinnostní cvičení „ZÓNA 2023“. Třídenní cvičení začne v pondělí 23. října 2023 ráno varovnými signály v jejím areálu. Všechny složky si při něm procvičí reakci na simulovanou mimořádnou událost v jaderné elektrárně. 

Simulace začíná fiktivním hlášením o mimořádné události a na to navazujících dalších kroků včetně zasedání Ústředního krizového štábu, vyhlášení nouzového stavu nebo například zajištění evakuace obyvatel. Cílem štábního cvičení je prověřit připravenost orgánů krizového řízení jak na krajské, tak na národní úrovni. Kromě cvičení úkolů daných krizovou dokumentací bude součástí i prověření komunikace mimořádné události směrem k veřejnosti.

„ZÓNA 2023 je jedinečnou příležitostí, jak prověřit postupy orgánů krizového řízení v případě mimořádné události v jaderné elektrárně Temelín. Spolu s tím chceme také otestovat změny ve fungování Ústředního krizového štábu a nastavit krizovou komunikaci státu při podobných událostech,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. 

Do cvičení je kromě krajských orgánů krizového řízení zapojený Hasičský záchranný sbor ČR, Ministerstvo vnitra, Policie ČR, ČEZ, Úřad vlády ČR, několik dalších ministerstev, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Státní ústav radiační ochrany, Český hydrometeorologický ústav a ČEPS.

„Cvičení ZÓNA 2023 je důležité z hlediska prověření připravenosti jednotlivých klíčových složek státu, ale také z důvodu naplnění legislativního požadavku procvičit připravenost k odezvě na případnou radiační mimořádnou situaci. Cvičí se každé 2 roky, jaderné elektrárny se ve cvičení střídají,“ dodává generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR generálporučík Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

„V rámci cvičení ZÓNA 2023 bude aktivován krizový štáb SÚJB, který pro svou podporu svolá expertní skupinu Státního ústavu radiační ochrany a zřídí regionální krizový štáb v Českých Budějovicích. Druhý den bude probíhat nácvik havarijního monitorování radiační situace v zóně havarijního plánování Jaderné elektrárny Temelín, do kterého se zapojí mobilní monitorovací skupiny Armády ČR, Celní správy ČR, HZS ČR, Policie ČR, ČEZ, a.s., Regionálních center SÚJB, Státního ústavu radiační ochrany a Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany. Letecké monitorování budou provádět vrtulníky Armády ČR a Policie ČR. Měření bude ukončeno 24. 10. 2023, ve večerních hodinách. V rámci tohoto cvičení bude také poprvé prověřován Národní radiační havarijní plán,“ doplnila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Ing. Dana Drábová, Ph.D.

Kontakty pro média - SÚJB:

Ing. Lenka Babická, referent specialista, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, mobil: 602 624 733
Mgr. Jiří Havránek, ředitel odboru radiační ochrany palivového cyklu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a cvičící vedoucí regionálního krizového štábu (kontakt na monitorování v ZHP), mobil: 602 439 032


kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich
tiskový mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
mobil: 602 105 376
e-mail: jiri.frohlich@hzscr.cz
 

vytisknout  e-mailem