Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení ZÓNA 2015 bylo ukončeno

24. 9. 2015 (Nicole Zaoralová) - Dnes, 24. září 2015, bylo v 12:15 hodin ukončeno cvičení orgánů krizového řízení ZÓNA 2015. 

Toto cvičení včetně jeho plánu bylo schváleno usnesením Bezpečnostní rady státu č. 8 z března 2014 a uloženo k provedení ministru vnitra v součinnosti s předsedkyní SÚJB a ministrem obrany ČR.
 
Hlavním tématem cvičení byla činnosti ústředních správní, úřadů, orgánů Jihočeského kraje a dalších subjektů při řešení mimořádné události vzniklé v souvislosti se simulovanou havárií na jaderné elektrárně Temelín.
 
Tohoto cvičení se po dobu tří dnů dne účastnilo více než tisíc osob a desítky kusů techniky.
 
Cvičení první den odstartovalo tornádo, které poničilo zařízení elektrárny. Po vzniku této mimořádné události začaly pracovat krizové štáby SÚJB, MV-GŘ HZS ČR i kraje a byla nařízeno ukrytí zaměstnanců elektrárny a obyvatel v jejím okolí. Po simulovaném úniku radiace z elektrárny v poledních hodinách byl aktivován i Ústřední krizový štáb, kde jednotlivé resorty informovaly o právě probíhajících činnostech.
 
V ranních hodinách druhého dne cvičení byl ukončen simulovaný únik radiace a bylo možné začít s monitoringem území. Na základě výsledků měření vydal SUJB doporučení k evakuaci obyvatel.
 
Třetí den cvičení byla procvičována samotná dekontaminace obyvatel, evakuace a přijetí do příjmových středisek.
 
Cílem cvičení bylo praktické natrénování vybraných činností krizových štábů, složek IZS i celostátní radiační monitorovací sítě, prověření aktuálnosti plánovací dokumentace i uzavřených dohod, též prověření postupů při součinnosti úřadů a v neposlední řadě také průběžné informování médií a obyvatel.
 
Novinkou letošního cvičení byl fakt, že účastníci cvičení byli seznámeni pouze se základními opěrnými body cvičení a v průběhu cvičení museli reagovat na další nové skutečnosti.
 
Prakticky se procvičovala např. činnost hlídek Policie ČR při uzávěře zóny, využití informačního systému SSHR Krizkom, monitoring radiace i pomocí leteckých skupin, dekontaminace a evakuace osob po ukrytí.
 
V následujících měsících bude cvičení Zóna 2015 vyhodnoceno. Další cvičení obdobného typu se očekává až v roce 2017.
 
Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí MV-generálního ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
Použité zkratky
SSHR – Státní správa hmotných rezerv
SÚJB – Státní úřad pro jadernou bezpečnost

vytisknout  e-mailem