HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

PRÁŠILY 

114FOTOGALERIE  (Martin Kramer)
V sobotu 20. září 2014 proběhlo v rámci trvalé spolupráce složek integrovaného záchranného systému u obce Prášily taktické cvičení, jehož účelem bylo vypátrání pohřešovaných osob a záchrana jejich života. Cílem tohoto cvičení bylo zdokonalit a prohloubit spolupráci policistů, hasičů a záchranářů a seznámit se s problematikou u zásahu v členitém terénu. Dalším cílem bylo ověření spolupráce s ostatními složkami integrovaného záchranného systému a jinými subjekty, jako je Informační a strážní služba Národního parku Šumava.

Cvičení bylo zahájeno v devět hodin ráno, kdy bylo na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje ohlášeno tísňové volání ženy o tom, že pohřešuje svého bratra, švagrovou, jejich dvě děti a další ženu. Ti se měli vydat na houby z obce Srní někam do prostoru Prášily - Velký Bor - Stodůlky. Vzhledem k členitosti a velikosti tohoto území vyhlásilo krajské operační a informační středisko poplach jednotkám Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí a je povolána také informační a strážní služba Národního parku Šumava a psovoda šumavského národního parku. Zároveň je informováno integrované operační středisko Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, které na místo povolává hlídku obvodních policistů a pořádkovou jednotku včetně policejních psovodů. Na místo je povolán i vrtulník Policie České republiky s termokamerou. Mimořádná událost je překvalifikována ze záchrany osob na pátrací akci a velení zásahu převzala policie. Na místě byly velitelem zásahu zřízené podle mapových podkladů sektory, ve kterých bylo vyhledávání osob pomocí rojnice tvořené hasiči a policisty. Tyto sektory byly ze vzduchu monitorovány vrtulníkem.

Po asi hodině akce byl nalezen zraněný lesní dělník, kterému byla poskytnuta první pomoc. Podal informaci, že skupinu hledaných osob viděl a upřesnil tím další postup pátrání. Po dvou hodinách byly nalezeny na mýtině obě ženy i s dětmi. Jedna žena měla mít zlomeninu stehenní kosti. Na okraj lesa byla povolána skupina rychlé zdravotnické pomoci z výjezdového stanoviště Sušice. Do akce byli nasazeni psovodi se služebními psy. Policisté a hasiči dále pátrali po dosud nenalezeném muži. Byl nalezen v objektu bývalého mlýna, zraněný a neschopen jakéhokoliv pohybu. Jelikož místo nebylo přístupné pro sanitní vůz, vydal velitel zásahu rozkaz, že pro zraněného pojedou zaměstnanci informační a strážní služby národního parku společně se záchranářem se čtyřkolkou vybavenou nosítky pro převoz zraněných.

Konec součinnostního cvičení byl vyhlášen v 15 hodin po splnění všech úkolů, to znamená nalezením všech pohřešovaných osob.

Cvičení prokázalo schopnost spolupráce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a jiných subjektů a ukázalo připravenost na vysoké úrovni, ačkoliv situace byla ztížena pátráním ve složitém členitém terénu.

Autor článku: por. Mgr. Dagmar Brožová, tisková mluvčí Policie ČR územní odbor Domažlice

vytisknout  e-mailem