HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS V Kroměříži

(22.06.2022) Hasiči vyprošťovali dva muže z výkopu. 

Pod taktovkou velitele stanice Kroměříž se dnes dopoledne uskutečnilo taktické cvičení složek IZS, jehož tématem byla záchrana osob zavalených zeminou ve výkopu. Velké poděkování patří společnosti VAK Kroměříž, a.s. za poskytnuté prostory k realizaci tohoto rozsáhlého cvičení v Kroměříži v místní části Postoupky.

Pro účely cvičení byly simulovány výkopové práce, při kterých došlo k sesunutí zeminy a zavalení pracujících osob, které se v danou chvíli nacházely ve výkopu. Jeden muž měl zavalenu spodní část těla. Druhého zemina zasypala celého.

Po oznámení o sesuvu půdy na dělníky na tísňovou linku 112 k hlášenému místu vyjeli s potřebnou technikou profesionální hasiči ze stanic Kroměříž a Zlín, Policie ČR a posádka zdravotnické záchranné služby.

Cílem cvičení bylo ověřit a procvičit součinnost složek IZS při řešení mimořádné události tohoto typu. Prověřit koordinaci sil a prostředků, spojení mezi složkami či ověřit dojezdové časy všech zainteresovaných složek.

Úkolem hasičů byl průzkum místa události a následná koordinace sil a prostředků složek IZS. Hasiči stabilizovali výkop a poté vyprostili oba muže, které v tomto případě nahradily dvě figuríny, každá o váze 70 kg. Méně zasypaný muž utrpěl vážná zranění. U druhého lékař, i přes veškerou snahu muže zachránit, konstatoval smrt. Poté hasiči poskytli přihlížejícím dělníkům psychologickou a posttraumatickou intervenční péči, neboť byli svědky této tragické události.

Naštěstí se jednalo pouze o cvičení. I tak si však všichni přítomní uvědomovali závažnost této události.

Cvičení se konalo za finanční podpory Zlínského kraje.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

6.jpegHasiči vyprošťují zavalené muže

CZ ZK.jpg
 

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem