HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS v Jablonci nad Nisou

Mimořádná událost s přítomností B-agens byla tématem společného cvičení Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje s 31. plukem radiační, chemické a biologické ochrany a Agenturou vojenského zdravotnictví – obor biologické ochrany. 

Simulovaný zásah proběhl 21.10. 2021 v areálu a budovách bývalé porodnice města Jablonec nad Nisou. Zde se při aranžování prostor pro pořízení uměleckých fotografií na větší skupinu studentů vysypal z převrácené vitríny bílý prášek s neznámou biologickou látkou.

V takovém případě spadá velení na místě zásahu pod Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. Velitel zásahu, který si pro efektivní koordinaci zřídil v místě události štáb, tak nejen udílel rozkazy hasičům, ale zároveň velel vojenským specialistům, kteří se společného cvičení složek IZS účastnili.

Hasiči provedli průzkum, rozdělili místo zásahu na zóny, zřídili dekontaminační stanoviště pro zasahující a vyslali čtyřčlennou průzkumnou skupinu v přetlakových protichemických oděvech s cílem nalézt osoby. Nalezené osoby hasiči evakuovali ke stanovišti hromadné dekontaminace osob, které v areálu bývalé jablonecké porodnice postavili vojáci z 31. pluku radiační, biologické a chemické ochrany. O analýzu hasiči odebraných vzorků se pak postarali biologové z Agentury vojenského zdravotnictví, kteří si na místě zřídili svoji mobilní laboratoř.

Možnost absolvovat toto cvičení zúčastnění ocenili, neboť přes drobné rozdílnosti v metodických postupech jednotlivých složek IZS se podařilo sladit veškeré činnosti hasičů a armády v celek, který je možné úspěšně aplikovat v případě reálného zásahu.

Poděkování patří rovněž firmě JABLOTRON ALARMS a. s. za poskytnutí areálu, ve kterém se celá akce uskutečnila.

Autoři: por. David Kořínek, DiS a por. Bc. Jakub Sucharda

Foto: HZS LK

Cvičení s 31. plukemCvičení 

Cvičení s 31. plukemCvičení 

CvičeníCvičeníCvičení s 31. plukemCvičení 

vytisknout  e-mailem