HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS s názvem MJM 2012

Ve čtvrtek 18. října 2012 se od 12:15 hodin uskuteční v areálu firmy MJM Litovel a.s. na Cholinské ulici v Litovli taktické cvičení složek IZS s názvem "MJM 2012". 

Při stáčení nafty z automobilové cisterny do Bencaloru veřejné čerpací stanice dojde vlivem netěsnosti k úkapu hořlavé kapaliny. Následkem elektrického zkratu na tahači cisterny začne hořet kaluž s hořlavou kapalinou a plameny se dále rozšíří na vozidlo, cisternu a poté i na velkokapacitní nádrž s motorovou naftou o objemu 200.000 l. Vlivem sálavého tepla dojde k částečné destrukci velkokapacitní nádrže a výronu hořlavé kapaliny do havarijní jímky. Požár se rozšíří na část plochy havarijní jímky, cca 100 m2, a ohrožuje další nádrže s hořlavou kapalinou i s hnojivem dusičnan amonný (DAM). Plocha havarijní jímky je 24 x 32 m, její kapacita je 336 m3. Následkem žáru nastane reakce DAMu uvnitř nádrže, tím se poruší těsnost nádrže a unikne blíže neurčené množství do havarijní jímky, kde se smíchá s motorovou naftou a hasební látkou. Zahříváním DAMu se uvolňuje amoniak, který spolu se zplodinami hoření vytváří mrak, který je větrem unášen na zastavěnou část Litovle, místní část Nasobůrky.
 
Během následné lokalizace je přelita přečerpávací stanice kanalizačního systému fy MJM a.s. a kapalina vytvořená motorovou naftou, DAMem a hasební látkou unikne do městské kanalizace.
 
S touto rozehrou budou profesionální hasiči z Litovle, Uničova a Olomouce a dobrovolní hasiči z Náměště na Hané, Senice na Hané, Třech Dvorů, Loštic, Slavětína a Mohelnice zahajovat cvičení.
 
Cílem cvičení je provést záchranné práce při úniku nebezpečné látky, zikvidovat požár velkokapacitní nádrže s motorovou naftou, informovat obyvatelstvo o hrozícím nebezpečí apod.
 
Předpoklad ukončení cvičení je 14:15 hodin.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem