HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS – Otava 2023

Záchrana tonoucích a zraněných osob z vody je jedním z prvořadých činností, které musí všechny složky integrovaného záchranného systému bezpodmínečně ovládat. Taktika zásahu hasičů, policistů a záchranářů se však dramaticky mění, pokud je z vody zachraňováno více osob najednou. Jak si jihočeské složky integrovaného záchranného systému zvládnou s takovouto situací poradit, ukázalo dnešní cvičení nazvané „Otava 2023“. 

Ojedinělé cvičení složek integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje bylo naplánováno v prostoru mezi Pětikolským jezem a jezem Na Křemelce na řece Otavě ve Strakonicích. Řeka Otava je vodáky během vodácké sezóny často vyhledávána. Ze zkušenosti z minulých let všichni záchranáři ale vědí, že právě tyto dva jezy v centru Strakonic jsou velmi nebezpečné a došlo na nich již k několika tragickým událostem. Z toho důvodu byl tento úsek řeky vybrán pro cvičení složek IZS zcela záměrně.
Námět cvičení předpokládal, že nad Pětikolským jezem se po kolizi převrátí dvě velkokapacitní lodě. Všichni vodáci padají do řeky a většina z nich je unášena k jezu. Zde padají z výšky přibližně tří metrů a jsou vtaženi do vodního válce. U břehu jsou další vodáci a veřejnost, kteří se snaží topícím pomoci. Některé se ale nepodaří zachytit a jsou proudem řeky unášeni po řece dál, někteří vodáci se pohřešují…
Úkolem všech složek integrovaného záchranného systému bylo vyřešit mimořádnou událost, při které topí, nebo je ve vodě 30 osob. Cvičení se zúčastnilo větší množství sil a prostředků z HZS Jihočeského kraje, ZZS Jihočeského kraje, Policie ČR, jednotek SDH obcí Strakonice a Štěkeň, a to včetně vrtulníku Letecké služby Policie České republiky, posttraumatických týmů HZS Jihočeského kraje a ZZS Jihočeského kraje, potápěčů jak HZS Jihočeského kraje, tak zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a dále hasičských i policejních skupin dronů. Zapojeni byli také pracovníci Městské úřadu Strakonice, Povodí Vltavy, s. p., Strakonice a Městské policie Strakonice.

Průběh cvičení:
Mimořádná událost podobného rozsahu je velice náročná pro všechny zasahující. Každá ze složek zde měla nezastupitelné úkoly a činnosti a tyto musely být jednoznačně koordinovány.
Na strategické úrovni byl právě proto prověřován postup při společném zásahu složek IZS, stanovení priorit záchranných prací a koordinace sdělování informací mediím a informování veřejnosti. Na úrovni operačního řízení se procvičovala činnost tísňového centra telefonického volání (tísňové linky 112) a následná činnost a spolupráce operačních středisek Policie ČR a HZS Jihočeského kraje a dispečinku ZZS Jihočeského kraje v návaznosti na komunikaci s centrálními operačními středisky. Cílem na taktické úrovni řízení bylo zejména prověření činnosti zasahujících složek, jejich velitelů, vlastní záchrana tonoucích a zraněných osob, vyhledávání pohřešovaných osob, třídění raněných, zajištění místa události či zajištění průjezdnosti města.

Každá ze zasahujících složek pak měla své speciální úkoly a činnosti:
Za policii byli do cvičení zapojeni policisté obvodního oddělení Strakonice, dopravní služby, Letecká služba Policie ČR a policejní potápěči Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Úkoly policie koordinovalo integrované operační středisko.  Každý policista měl své úkoly. Dopravní policisté uzavřeli široké okolí místa události, tak aby zajistili bezpečnost a plynulost silničního provozu včetně bezpečného průjezdu vozidlům všech zasahujících složek. Policisté obvodního oddělení zajistili prostor v místě zásahu a prováděli následnou identifikaci tonoucích a ve spolupráci se záchrannou službou dokumentovali zdravotnická zařízení, kam byli zranění transportováni. Posádka vrtulníku Letecké služby Policie České republiky evakuovala osoby z těžko přístupných míst. Letecká služba PČR navíc nasadila dron, který nejen dokumentoval průběh zásahu, ale zejména pátral po dalších možných pohřešovaných osobách. Svoji úlohu si při cvičení vyzkoušeli také policejní potápěči, kteří propátrávali úsek nad jezem, kde byl zaznamenán poslední výskyt jedné z osob z převráceného raftu.

Profesionální i dobrovolní hasiči Jihočeského kraje prověřovali především taktické postupy záchrany velkého počtu tonoucích osob. Do záchrany zapojili nejen klasické záchranné techniky ze břehu, ale také plavidla – čluny a nově si vyzkoušeli záchranu z paddleboardu. Důležitým prvkem cvičení bylo prověření ovládání jezu, ke kterému mají profesionální hasiči přístup, a kterým mohou v případě potřeby omezit průtok vody. Součástí cvičení byla také dronová skupina HZS Jihočeského kraje. Dron byl před příletem vrtulníku LS Policie ČR použit na monitoring místa zásahu. V části cvičení, kdy probíhalo pátrání po dvou pohřešovaných osobách, byla nasazena potápěčská skupina HZS Jihočeského kraje.

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje vyslala na cvičnou likvidaci mimořádné události celkem 10 posádek ze Strakonic, Písku, Prachatic a Tábora, včetně dvou vozů Iveco určených právě k takovým událostem. Navíc se cvičení zúčastnila také Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje vysláním dvou posádek z Klatov. Tak jak to při podobných událostech bývá, záchranáři si od hasičů převzali všechny osoby vytažené z vody, roztřídili je dle závažnosti jejich stavu a zranění, poskytli jim profesionální přednemocniční neodkladnou péči v rozsahu dle podmínek a okolností na místě zásahu a následně je transportovali do nemocnice ve Strakonicích. V průběhu likvidace mimořádné události poskytovali krizoví interventi přímo na místě zasaženým obětem, přeživším a blízkým pozůstalým první psychickou pomoc a krizovou intervenci. Navzdory technické náročnosti a režii mimořádné události za účasti bedlivě přihlížejících diváků na břehu řeky můžeme s jistotou konstatovat, že proběhlé cvičení přineslo další zkušenosti, prověřilo návaznost péče a spolupráci mezi jednotlivými složkami. Nácvik likvidace mimořádné události trval 4,5 hodiny.

Odkazy do noveho okna

Cvičení Otava 2023, Strakonice (10)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (10) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (9)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (9) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (8)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (8) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (6)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (6) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (7)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (7) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (5)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (5) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (4)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (4) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (3)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (3) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (2)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (2) 

Detailní náhled

Cvičení Otava 2023, Strakonice (1)

Cvičení Otava 2023, Strakonice (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem