HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení složek IZS - Likvidace rozsáhlého lesního požáru

Cvičení složek IZS - Likvidace rozsáhlého lesního požáru v součinnosti s leteckou službou Policie ČR a leteckou hasičskou službou se bude konat ve středu 6. června 2012 od 9:00 hodin v blízkém okolí města Hranice IX - Uhřínov. 

Cvičení se bude konat v lesním porostu v blízkém okolí místní části města Hranice IX - Uhřínov ve středu 6. června od 9:00 hodin. Kromě profesionálních hasičů HZS Olomouckého kraje se cvičení bude účastnit 12 jednotek dobrovolných hasičů, Policie ČR, zdravotnická záchranná služba, Městská policie Hranice a Letecká hasičská služba.

Námětem cvičení je lokalizace a likvidace rozsáhlého požáru lesního porostu v katastru obce Hranice IX – Uhřínov s následnou záchranou dvou obecních zaměstnanců a evakuací 30-ti osob ze stanového tábora, který sousedí s hořícím porostem a je přímo ohrožen projevy požáru.

 Protipožární zásah
1) pozemní
bude realizován jednotkami požární ochrany, které jsou zařazeny v jednotlivých stupních požárního poplachového plánu pro místní část Uhřínov a pomocí hasícího tanku SPOT, který si velitel zásahu povolá ihned po provedeném průzkumu. Hasební voda bude zajištěna kyvadlově z ekologických rybníků v obci Hranice VIII - Středolesí.

2) letecký
po příjezdu na místo události a provedeném průzkumu, bude velitel zásahu přes operační středisko požadovat nasazení vrtulníku letecké služby Policie ČR s hasicím Bambi vakem a letadla Letecké hasičské služby. Stanoviště na doplňování vody bude zřízeno na letišti v Hranicích IV - Drahotuších.


Záchrana obecních zaměstnanců
V průběhu hasebních prací bude průzkumem zjištěno, že se v hořícím porostu vyskytují dvě zraněné osoby. Velitel zásahu proto rozhodne o soustředění všech dostupných SaP na záchranu obou zraněných osob a jejich předání ZZS, která obě osoby po jejich prvotním ošetření převeze do nemocničního zařízení.


Evakuace osob ze stanového tábora
V dalším průběhu hasební činnosti bude veliteli zásahu oznámeno z operačního střediska, že se v blízkosti hořícího porostu vyskytuje stanový tábor. Proto velitel zásahu rozhodne o zahájení evakuace tábora. Místo shromáždění bude zřízeno v budově osadního výboru místní části Uhřínov. Pro evakuované osoby ve spolupráci s krizovým štábem ORP Hranice bude zajištěno nouzové ubytování v evakuačním středisku v osadním výboru místní části Středoletí. Pro převoz evakuovaných osob z místa shromáždění do evakuačního střediska bude využit autobus HZS Olomouckého kraje.

Předpokládaný konec cvičení je v 11:15 hodin.

Pozvánka na cvičení je součástí tiskové zprávy a najdete ji na konci zprávy. 

Kontaktní osobou cvičení je mjr.Ing. Arnošt Lenoch, tel: 602 410 571.


Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavináč)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem