HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení SIMEX má za sebou první den rozeher

Cvičení SIMEX 2016 prověřuje postup při simulované havárii plynovodu a přerušení dodávek plynu v lokalitě obce Hracholusky na Prachaticku. Rozehra cvičení odstartovala událost - havárii plynovodu s následným požárem, která nastala v 12.10 hodin 21. ledna 2016. Do řešení mimořádné události se okamžitě zapojily složky profesionálních i dobrovolných hasičů, policie, distribuční společnost E.ON a představitelé dotčených obcí.  

Tak začalo v úterý 24. května dvoudenní cvičení SIMEX 2016, jehož cílem je prověřit postup a řešení situace při simulované havárii plynovodu a následném přerušení dodávek plynu pro odběratele. Součinnost si během něj mimo jiné prověřují zástupci distributora plynu ze společnosti E.ON, složek integrovaného záchranného systému i krizové štáby kraje a dotčených obcí s rozšířenou působností. Cvičení se koná v budově krajského úřadu, částečně v terénu a nijak neomezí chod běžného života obyvatel v regionu ani dodávky plynu odběratelům.

Plyn nechali kontrolovaně vyhořet
Pracovníci distributora plynu ze společnosti E.ON zajistili s hasiči a policií místo havárie a plyn z porušeného potrubí nechali kontrolovaně vyhořet. Při této události nebyl nikdo zraněn. Přesné příčiny havárie se zjišťují.
Krizový štáb společnosti E.ON v důsledku toho vyhlásil stav nouze pro oblast Prachaticka a Vimperska včetně dvou obcí na Strakonicku. Bez dodávek plynu se v důsledku havárie ocitlo několik tisícovek zákazníků. Opravy podle odhadů potrvají několik dnů.
Vzhledem k závažnosti situace a nepříznivým klimatickým podmínkám, kdy lednové teploty spadly hluboko pod bod mrazu, vyhlásili hasiči v 13.47 hodin zvláštní stupeň poplachu. Následně jihočeský hejtman Jiří Zimola svolal krizový štáb kraje, který bude koordinovat další postup řešení události, zejména náhradních dodávek tepla do postižených domácností, zdravotnických zařízení i veřejných institucí. 

vytisknout  e-mailem