HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení SIMEX 2016: kvůli havárii plynovodu v lokalitě obce Hracholusky se sešel krizový štáb kraje. Jihočeský hejtman vyhlásil stav nebezpečí

Jihočeský hejtman Jiří Zimola vyhlásil stav nebezpečí. Při zasedání krajského krizového štábu v 19 hodin 21. ledna 2016 tak reagoval na havárii plynovodu a přerušení dodávek plynu v lokalitě obce Hracholusky na Prachaticku, která nastala tentýž den ve 12.10 hodin. 

Druhým dnem pokračuje ve středu 25. května cvičení SIMEX 2016, jehož cílem je prověřit postup a řešení situace při simulované havárii plynovodu a následném přerušení dodávek plynu pro odběratele. Součinnost si během něj mimo jiné prověřují zástupci distributora plynu ze společnosti E.ON, složek integrovaného záchranného systému i krizové štáby kraje a dotčených obcí s rozšířenou působností. Cvičení se koná v budově krajského úřadu, částečně v terénu a nijak neomezí chod běžného života obyvatel v regionu ani dodávky plynu odběratelům.

Stav nebezpečí platí pro oblast Prachaticka a Vimperska
Stav nebezpečí platí až do odvolání pro oblast Prachaticka a Vimperska. Havárie zasáhla bezmála 3 800 odběrných míst a bez dodávek plynu se kvůli tomu ocitlo zhruba osm tisíc osob.
Dle předběžných odhadů bude společnost E.ON schopna zprovoznit plynovod do tří dnů od počátku havárie. Čtvrtý den začnou její pracovníci zprovozňovat odběrná místa prioritně určená krizovým štábem kraje a postupně pak i ta další.

HZS Jihočeského kraje pokračoval ve cvičení ranním svoláním krizového štábu HZS Jihočeského kraje. Zde zjištěny potřeby a následné možnosti sboru při řešení události totoho charakteru a rozsahu. HZS Jihočeského kraje disponuje přepravní technikou pro případnou evakuaci, technikou pro přepravu materiálu, dále byly zjištěny zdroje HZS JčK a HZS ČR v materiálu nouzového přežití (agregáty, nafta, lehátka, spací pytle,..), byla prověřena možnost využití těžké techniky Záchranného útvaru Hlučín - roty Zbiroh a Jihlava.

 

vytisknout  e-mailem