HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení Luxor ukázalo vybraným jednotkám mimo jiné novinky při pátrání po osobách

Dobrovolné jednotky hasičů z Karlovarského kraje, které jsou předurčené pro zásahy v rámci ochrany obyvatel, absolvovaly další z výcviků Luxor 

Dvoudenní příprava dobrovolných jednotek zaměřená na úkoly ochrany obyvatel. To je už řadu let v Karlovarském kraji cvičení Luxor. První ročníky, kdy se vybrané jednotky dobrovolných hasičů díky absolvovanému výcviku staly předurčenými pro zásahy v rámci ochrany obyvatel, byly vždy v kempu Luxor u Mariánských Lázní. Název cvičení zůstal i poté, co se výcvik přesunul i do dalších lokalit. Po nočních činnostech v loňském roce v okolí Karlových Varů byl letošní Luxor situován v areálu bývalého průmyslového závodu Škoda v Ostrově. Kromě místa cvičení se změnila i náplň. Cvičící jednotky prošly čtyři stanoviště, letos zaměřené na dekontaminaci, stabilizaci poškozených budov, pátrání v terénu a zřízení nouzového ubytování. V rámci dekontaminace se seznámili především s prostředky, které pro tuto činnost využívá HZS a kdy mohou být například v případě povodní nasazeni jako podpůrné týmy pro zajištění chodu dekontaminačních linek jak pro zasahující, tak pro techniku. Možnosti areálu a připraveného cvičení využil také speciální tým hasičů z Prahy s názvem USAR, který se zaměřuje na vyhledávání a záchranu lidí ve zřícených či poškozených budovách. Se členy USAR týmu členové dobrovolných jednotek prošly způsoby vyhledávání například pomocí sond, prakticky také způsoby zajištění poškozených budov. Na stanovišti pátrání po osobách si vyzkoušeli nové prostředky pro efektivnější vymezení již propátraného území. S pomocí lokátorů se on-line přenáší pozice pátrací skupiny do mapy a v aplikaci GINA, kterou používají profesionální hasiči v kraji, je možné vykreslit naprosto přesně místa, kde šla pátrací rojnice. Tento způsob je už využíván při všech pátracích akcích v terénu, kterých se hasiči účastní. Další novinkou pro cvičící byla aplikace MicroRescue, která slouží jako podpora Informačního centra IZS při událostech s velkým počtem zasažených obětí. V rámci přípravy nouzového přežití mohou vybrané jednotky pracovat i s touto on-line aplikací, která sdružuje informace o všech osobách zasažených danou událostí a kterou sdílejí navzájem všechny základní složky IZS.

Výcvikem Luxor prošlo během víkendu celkem 16 jednotek dobrovolných hasičů. Zároveň s nimi cvičila desítka další členů dobrovolných jednotek, kteří po absolvování Luxoru získali odbornost technika ochrany obyvatel.

FOTOGALERIE ze cvičení je ZDE:

vytisknout  e-mailem