HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení Luxor 2022

Úkolem letošního cvičení bylo vyslat odřad, který bude 48 hodin plnit úkoly zcela soběstačně 

Sestavení speciálního odřadu HZS kraje pro potřeby poskytnutí specifických činností a humanitární pomoci, ověření jeho akceschopnosti a soběstačnosti na území zasaženém mimořádnou událostí. To byl hlavní cíl cvičení s označením Luxor. Toto cvičení pořádá pravidelně HZS Karlovarského kraje pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí již od roku 2011. V rámci cvičení Luxor jednotky hasičů procvičují především zvládnutí úkoly ochrany obyvatelstva při mimořádných událostech přírodního charakteru. Letos přibyly další činnosti na procvičení, navíc bylo celé cvičení koncipováno jako soběstačný odřad. Tento pojem odřad se v označení jednotek požární ochrany používá zejména při vyslání většího množství sil a prostředků s logistickým zázemím při koordinaci záchranných prací, smluvní pomoci do zahraničí nebo mezinárodní pomoci.

Cvičení probíhalo v areálu porcelánky v Horním Slavkově, kde je pozastavená výroba, se souhlasem majitelů tak bylo možné využít celý objekt pro nejrůznější činnosti, navíc i pro postavení zázemí odřadu. Cvičení tak začalo sestavením odřadu, přípravou dokumentace, naložení materiálu ze skladu a vybráním jednotek hasičů. Ty se shromáždily u krajského ředitelství hasičů v Karlových Varech, odkud pak v koloně přejeli do místa cvičení. Prvním úkolem bylo v areálu zvolit místo pro zázemí, vystavit toto zázemí a hned večer se začaly plnit první úkoly. Další činnosti byly naplánované na celý sobotní den, kdy v odpoledních hodinách došlo k vystřídání jednotek v odřadu. Ty pak pokračovaly v zadaných úkolech až do nedělního dopoledne, kdy se sbalil veškerý materiál a odřad byl ukončený. Celkem se na cvičení vystřídalo 25 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, na místě cvičilo osm desítek hasičů. Jejich hlavní úkoly byla stavba protipovodňových hrází, poskytnutí první pomoci, další úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva, práce s proudnicí, činnosti ve výškách, dálková doprava vody, použití D programu či dekontaminace osob. Kromě těchto samotných úkoly pro jednotky bylo cvičení zaměřeno na zajištění soběstačnosti celého odřadu, logistika ubytování a stravy na místě zásahu nebo zajištění informačních technologií z vlastních prostředků.

Zúčastněné jednotky:

Stanice Sokolov, Kraslice, Karlovy Vary, Chemické závody Sokolov, Aš, Mariánské Lázně, Cheb.

JSDH Pozorka, Hroznětín, Vojkovice, Horní Blatná, Lomnice, Hranice, Lázně Kynžvart, Cheb, Merklín, Jindřichovice, Otročín, Vintířov, Velká Hleďsebe, Březová (KV), Krásno, Mezirolí, Drmoul, Horní Slavkov.

Fotogalerie ze cvičení je ZDE:

vytisknout  e-mailem