HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení: Likvidace ohniska ptačí chřipky na Benešovsku

S koncem prázdnin jdou do závěrečného finiše přípravy třídenního taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému (dále jen IZS) u středočeských hasičů. Ve dnech 17. až 19. září si budou společně profesionální i dobrovolní hasiči, zdravotníci, policisté, hygienici, veterináři ale i úředníci města Benešova prakticky i teoreticky prověřovat, jak dokáží zlikvidovat ohnisko ptačí chřipky v drůbežárně Mydlářka a.s., provozovna výkrmu kuřat Líšno na Benešovsku. 

Cvičení bude rozděleno na část štábní a část taktickou.

V části štábní se pro veřejnost nic viditelně dít nebude. Bude totiž probíhat odběr vzorků uhynulé drůbeže, její odvoz do Státního veterinárního ústavu v Praze a čekat na potvrzení pozitivního výsledku nálezu. Do doby potvrzení nebo vyvrácení pozitivního výsledku nákazy bude celý objekt hermeticky uzavřen, zakázána jakákoliv manipulace se zvěří a zamezen vstup osob do celého areálu výkrmny drůbeže.

V okamžiku potvrzení pozitivního nálezu nákazy ptačí chřipkou začne taktická část cvičení. Veterináři požádají složky IZS o společné řešení mimořádné události spojené s mimořádnými opatřeními ke zdolání nákazy chřipky ptáků, zabránění šíření nákazy a ochraně veřejného zdraví.

Hasiči vyhlásí III. stupeň požárního poplachu, na místo povolají jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů s příslušnou technikou. Tento proces proběhne zároveň i u policistů, zdravotníků a ostatních složek IZS zainteresovaných do likvidace nákazy ptačí chřipkou. Zároveň bude sestaven i štáb velitele zásahu na místě mimořádné události. Svolán bude také krizový štáb obce s rozšířenou působnosti Benešov.

„Cílem cvičení je prověřit součinnost základních i ostatních složek IZS a dalších subjektů při likvidaci ohniska ptačí chřipky,“ osvětluje důvod tak rozsáhlého a na množství zapojených lidí tak náročného cvičení náměstek krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje (HZS SČK) plk. Ing. Miloš Hladík. „Vyzkoušet si chceme také způsob a rychlost vyrozumění, tok informací jak směrem k úřadům tak i k veřejnosti, a spolupráci mezi jednotlivými složkami IZS. Z hlediska hasičů je pro nás důležité si vedle řízení akce vyzkoušet také použití ochranných pomůcek a využitelnost všech typů prostředků pro vyklizení haly, dekontaminaci a dezinfekci jak zasahujících osob, tak i techniky.“

Taktická část cvičení, do kterého bude zapojeno sedm jednotek profesionálních hasičů ze stanice HZS SČK a Záchranného útvaru Zbiroh se svou speciální technikou spolu s kolegy z jednotek sboru dobrovolných hasičů, zdravotníci, policisté, hygienici, veterináři a městští strážníci, proběhne 19. září odpoledne přímo ve výkrmně kuřat Líšno.

Po ukončení akce proběhne zhodnocení celkového průběhu cvičení, které by mělo odpovědět na to, zda je záchranný systém Středočeského kraje připraven zvládnout nákazu ptačí chřipkou velkého rozsahu, popřípadě doplnit a doladit postupy tak, abychom tuto nákazu zvládli a tím zabránili jejímu rozšíření.

FOTO: Archiv HZS Středočeského kraje

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Ilustracni_foto

Ilustracni_foto 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem