HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení lezeckých skupin v rámci projektu Bezpečné pohraničí

V rámci projektu Evropské unie „Bezpečné pohraničí“ se ve dnech 9. až 11. dubna uskutečnilo již druhé společné cvičení lezeckých skupin Ústí nad Orlicí a polské Šwidnice v lokalitě lyžařského střediska Dolní Morava. Ubytování a celodenní stravování bylo zajištěno na penzionu Horal Dolní Morava. „Tady také probíhalo zahájení a ukončení cvičení za účasti ředitele HZS Pardubického kraje územního odboru Ústí nad Orlicí plk. Ing. Romana Studeného a překladatele. Celkem se výcviku zúčastnilo 12 lezců z územního odboru Ústí nad Orlicí a 4 lezci z Polska,“ vysvětluje nprap. Bc. Pavel Zámečník, instruktor lezců profesionálních hasičů v Ústí nad Orlicí.

První den byl vyhrazen teoretické části, kdy se jednotlivé lezecké skupiny seznámily s legislativou jednotlivých států pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou v rámci hasičských sborů, se záchrannými pracemi, s materiálem jednotlivých skupin atd. „Byly zde prezentovány zásahy a další zajímavé výcviky jednotlivých skupin. Poté následovalo seznámení s prostorem určeným pro výcvik. Druhý den v dopoledních hodinách jsme měli výcvik na lanové dráze u Slona, kde se prováděla evakuace osob z lanové dráhy,“ upřesňuje detaily programu cvičení Pavel Zámečník.

V odpoledních hodinách za krásného slunečného počasí probíhaly záchranné práce pro evakuaci ze stromů, provazových žebříků, lanových center a dále výstupy a sestupy po laně s přestupy na cvičné stěně. „Třetí závěrečný den byl vyhrazen zejména pro záchranné práce při evakuaci zraněných osob v nepřístupném terénu, kdy se simulovala záchrana osoby v nosítkách z vrchu Slamník na spodní část lanové dráhy pomocí lanové techniky,“ dodává Pavel Zámečník.

Třídenní cvičení provázelo opravdu krásné slunečné počasí. Lezci z Polska si velice pochvalovali jak celé cvičení, tak i lokalitu Dolní Morava. Po ukončení celého cvičení se v odpoledních hodinách jednotlivé lezecké skupiny rozjely na svá působiště.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem