HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení HRÁZ 2017 prověřilo složky IZS i armádní zálohy

V úterý 13. června se v dopoledních hodinách uskutečnilo na Vodním díle Švihov taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému Středočeského kraje a pěší roty Aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Praha. 

Námětem cvičení bylo proniknutí dvou teroristů, kteří se pokusili otrávit vodu v nádrži známé také pod názvem Želivka. Největší vodárenská nádrž ve střední Evropě je důležitým pitným zdrojem pro téměř celý středočeský region včetně Prahy. Je tak jedním z nejohroženějších cílů infrastruktury v celých středních Čechách. Při proniknutí osob do střeženého prostoru došlo k simulované přestřelce, při které vojáci zadrželi obě osoby. I přes veškerou snahu se však teroristům podařilo na břehu hráze vysypat neznámou krystalickou látku.

Pro řešení nastalé situace byla vyžádána spolupráce hasičů HZS Středočeského kraje ze stanic Benešov, Vlašim a Zruč nad Sázavou a také expertů chemické laboratoře Kamenice. Po příjezdu velitele čety na místo byla označena lokalita, kde došlo k vysypání neznámé látky. Zároveň mu byla předána informace, že je reálné podezření na vhození látky do vody. Velitel zásahu nechal vytyčit nebezpečnou zónu a hasiči připravili potřebné prostředky pro stavbu dekontaminační linky. Mezitím došlo k preventivnímu odběru vzorku vody. Současně se zásahem hasičů zasedl krizový štáb, který měl za úkol informovat vedení Středočeského kraje a prověřit součinnost všech složek IZS.

Po přípravě veškerého materiálu byla postavena dekontaminace a dva členové jednotky se vydali v ochranných oblecích na průzkum a následný odběr vzorků, které byly ihned předány chemikům k následné expertize. Po zjištění, o jakou látku jde, došlo k samotnému sběru látky a následné sanaci zasaženého místa. Poté, co policejní potápěči prohlédli přilehlé dno u břehu s negativním výsledkem, bylo cvičení ukončeno. Důležitost cvičení podtrhla účast hejtmanky Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové, která je i předsedkyní Bezpečnostní rady Středočeského kraje, a mnoha dalších hostů.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem