HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení "Agens 2017"

Cvičení orgánů krizového řízení statutárního města Pardubic se ve čtvrtek 19. října 2017 v kampusu Univerzity Pardubice účastnily i jednotky profesionálních hasičů – stanice Pardubice, Ústí nad Orlicí, Chrudim, dobrovolná jednotka Kunětice a Institut ochrany obyvatelstva HZS ČR.

Hasiči na místě vytyčili nebezpečnou zónu.  Vystrojení příslušníci v ochranných přetlakových oblecích provedli průzkum a odsun raněných na hranici bezpečné zóny. Následovala dekontaminace, tedy dekontaminační sprcha byla postavena pro všechny raněné a zasažené nebezpečnou látkou, ale poté i pro zasahující hasiče.

Hasiči v přetlakových oblecích museli kontaminované oblečení z raněných osob svléknout, uložit do připravených nádob a všechny osoby očistit od bojové látky. V případě ostrého zásahu by se jednalo o evakuaci okolních budov. Evakuace dětí z MŠ Pastelka a ZŠ v Polabinách se uskutečnila den předem.

Zraněné osoby byly zasaženy Sarinem, což je vysoce toxická kapalná látka, nervově paralytická chemická zbraň. Podle intenzity zasažení nastane u postiženého pocit tlaku v očích, bolesti hlavy, dýchací obtíže, kašel, zvracení, úzkost, neklid. Při větším zasažení dochází k záškubům i křečím částí těla.  

Cíl cvičení:

Hasiči si zde ověřili:

  • akceschopnost a součinnost jednotek požární ochrany se základními složkami IZS při zásahu na mimořádnou událost s větším počtem raněných, kteří se nachází v prostoru zasaženém nebezpečnou látkou.
  • schopnost velitelů při řízení činností jednotek požární ochrany provádějících záchranné a likvidační práce při zdolávání mimořádné události s kontaminací a zraněním většího počtu osob v úzké spolupráci s ostatními složkami IZS.
  • spolupráci HZS Pardubického kraje s krizovými orgány ORP Pardubice, při evakuaci většího počtu osob.

Více informací ke cvičení naleznete na stránkách Magistrátu města Pardubice: https://www.pardubice.eu/ .

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

cvičení

cvičení 

Detailní náhled

cvičení1

cvičení1 

Detailní náhled

cvičení2

cvičení2 

Detailní náhled

cvičení3

cvičení3 

Detailní náhled

cvičení4

cvičení4 

Detailní náhled

cvičení5

cvičení5 

Detailní náhled

cvičení6

cvičení6 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem