HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtyřmilionová škoda po nočním požáru motorestu poblíž Cukráku

V neděli 1. července v 00:34 hodin byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen požár dřevníku u motorestu v Jílovišti před vjezdem do Prahy po strakonické dálnici. 

Operační důstojník k události nedaleko vysílače Cukrák vyslal profesionální hasiče ze stanice HZS Řevnice a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Jíloviště a Dobřichovice. Protože další volající vzápětí uvedl, že na místě došlo k nějaké explozi a požár se rychle rozšiřuje, byl vyhlášen poplach také jednotkám sboru dobrovolných hasičů Mníšek pod Brdy a Jinočany. V rámci mezikrajské pomoci vyjela i jednotka HZS hlavního města Prahy ze stanice Radotín.

V době příjezdu první jednotky byla část třípatrové budovy zcela v plamenech a požár rychle nabíral na intenzitě. Hasičům se podařilo požár pomocí čtyř C proudů z vnější části budovy a jedním C proudem uvnitř objektu lokalizovat v 01:23 hodin. V průběhu zásahu byly z budovy vyneseny tři propanbutanové tlakové láhve. V další fázi následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich dohašování, tyto práce trvaly až ranních hodin.

V průběhu dopoledne přizval vyšetřovatel HZS Středočeského kraje na místo experty z Technického ústavu požární ochrany a také policejního kynologa se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, ale vše nasvědčuje tomu, že byl objekt zapálen úmyslně.

Škoda vzniklá požárem byla původně vyčíslena na 12 milionů korun, ale po prohlídce požářiště byla snížena na 4 miliony. Včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil a prostředků se hasičům podařilo uchránit hodnoty za přibližně 8 milionů korun. V době požáru nebyly v motorestu ubytované žádné osoby a celá událost se obešla bez zranění.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem