HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtyřiadvacetihodinový výcvik lezecké skupiny z Mladé Boleslavi

Od 5. do 7. listopadu se konal výcvik hasičů ÚO Mladá Boleslav se specializací pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou, ke kterému využili náchodskou budovu textilky TEPNA, nový polygon pro lezce postavený ve Velkém Poříčí a terén Adršpašsko-teplických skal pro noční výcvik. 

obraze.JPG

První den lezci cvičili práci s nosítky a další individuální dovednosti v budově dnes už bývalé textilky TEPNA v Náchodě. Podmínky v této průmyslové stavbě jsou velmi reálné – všudypřítomné střepy, ostré hrany a ne vždy ideálně rozmístěné kotevní body nutí lezce ke kreativitě, díky které pak dokáží vytvořit kotvení prakticky kdekoliv. Během ověřování individuálních dovedností přecházeli mimo jiné obávanou hranu ze střechy budovy, která je technicky poměrně náročná.

Druhý den výcviku začal přednáškou pprap. Pavla Šrejmy na téma „Tepelný komfort zachraňovaného“. I přesto, že účast na přednášce byla dobrovolná, sešla se na ni celá lezecká skupina bez výjimky. Informace získané v tomto teoretickém bloku jsou využitelné nejen během lezeckých zásahů, ale kdykoliv, kdy hrozí hypotermie. Nejnáročnější část programu však nastala až po 16. hodině, kdy byl naplánován začátek nočního výcviku. Ten probíhal v části Supích skal, které jsou součástí skal Adršpašsko-teplických. Lezci byli nuceni pracovat s únavou jak fyzickou, tak psychickou. Tma, neznámé prostředí, extrémně náročný terén, časová náročnost, navigace pomocí GPS, chlad, mlha a později i slabý déšť komplikovaly celé skupině jak přesuny, tak i záchrany během modelových situací.

Poslední den proběhlo vyhodnocení celého výcviku, prohlídka polygonu, trénink zachycení pádu prvolezce a na rozloučenou ještě jedna modelová situace, a sice technicky náročná (jak jinak) záchrana zpod převisu.

          

Za celou lezeckou skupinu ÚO Mladá Boleslav bych chtěl poděkovat přizvaným lektorům a figurantům za jejich zkušenosti a pomoc s pořádáním výcviku. Jmenovitě kpt. Mgr. Martinu Špačkovi (UPO Náchod), pprap. Pavlu Šrejmovi (ÚO Semily), pprap. Miroslavu Šimerdovi (ÚO Rychnov nad Kněžnou) a nstržm. Tomáši Višňarovi (ÚO Jičín). Za sebe bych rád poděkoval všem zúčastněným lezcům, kteří tento extrémně náročný výcvik ve třech osmihodinových blocích prodělali, za jejich přístup i předvedené dovednosti.

pprap. Lukáš Janák
lezecký instruktor
ÚO Mladá Boleslav

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem