HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtyři jednotky hasičů likvidovaly noční požár chaty

V noci na středu 15. ledna minutu po jedné hodině se rozezněl poplach na říčanské stanici. Hasiči byli povoláni k požáru chaty v rekreační osadě Havírna, která spadá pod obec Černé Voděrady v okrese Praha-východ. 

Operační důstojník k události vyslal kromě říčanských profesionálních hasičů také dobrovolné jednotky obcí Černé Voděrady a Ondřejov. Jako první na místo dorazila JSDHO Ondřejov, která k likvidaci požáru okamžitě nasadila dva vodní C proudy.

Po příjezdu profesionální jednotky bylo nahlášeno, že hoří chata o půdorysu 6x8 metrů v plném rozsahu. K hašení byl použit další C proud, celý zásah probíhal v dýchací technice. Velitel zásahu si na místo vyžádal další cisternu, proto byla k požáru povolána ještě dobrovolná jednotka obce Stříbrná Skalice. Protože bylo patrné, že půjde o dlouhodobější zásah, byl kvůli zálohování stanice Říčany vyhlášen poplach také dobrovolné jednotce obce Mnichovice, která pak držela pohotovost na své vlastní zbrojnici.

Další část zásahu byla zaměřena na rozebírání střešní konstrukce a za pomoci termokamery vyhledávání skrytých ohnisek, aby došlo k jejich řádnému uhašení. Ve 4:44 hodin byla nahlášena lokalizace požáru. Místní dobrovolné jednotce Černé Voděrady byla následně nařízena dohlídka.

Ráno v devět hodin se na místě znovu sešel hasičský vyšetřovatel spolu s Policií ČR a probíhalo došetření. Škoda je předběžně odhadnuta na 900 000 korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, pravděpodobnou verzí je úmyslné zapálení.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem