Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jaký byl pohledem hasičů poslední měsíc loňského roku

6. 1. 2021 (MF) - Prosinec je za námi a s ním i rok 2020. Do toho následujícího, tedy do roku 2021, přejeme všem hodně zdraví, štěstí, úspěchů, a abyste se s hasiči setkávali pokud možno pouze při milých příležitostech. 

Poslední měsíc roku mají hasiči spojený především s požáry adventních věnců, vánočních stromků a požárů vzniklých při používání pyrotechniky, tedy obecně s požáry, které jsou typické pro vánoční svátky a oslavy Silvestra.

Vzhledem k opatřením nařízeným vládou České republiky v souvislosti s pandemií nového koronaviru byl letošní sváteční čas neobvykle mírný a klidný. V rámci celé České republiky byl hlášen mnohem menší počet výjezdů k požárům, a to hlavně na Silvestra.

Nicméně díky počasí typickému pro příchod zimního období jsme se nevyhnuli zvýšenému počtu zásahů u dopravních nehod a v některých krajích nás potrápil silný vítr. Samozřejmě jsme likvidovali i množství velkých či menších požárů a pomáhali tam, kde jste nás potřebovali.



 

POŽÁRY


 

Požár restaurace v Novém Veselí za sebou zanechal škodu 2,5 milionu korun


Šest jednotek hasičů zasahovalo v pátek, 4. prosince 2020, u požáru restaurace v Novém Veselí v ulici Na Městečku. Při požáru ani samotném zásahu se nikdo nezranil. Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na částku 2,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru se nadále vyšetřuje. 

Hlášení o požáru přijali hasiči na lince tísňového volání v 0:23 hod. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Žďár nad Sázavou společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Bohdalova, Nového Veselí, Žďáru nad Sázavou – Zámku, Ostrova nad Oslavou a Radostína nad Oslavou. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

V době příjezdu hasičů na místo události byla střecha restaurace v plamenech. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů. Dostat požár pod kontrolu se zasahujícím jednotkám podařilo po půl třetí ráno. Hasiči následně rozebrali požárem zasažené konstrukce objektu a dohasili jednotlivá ohniska hoření.

Dohled nad požářištěm si převzala jednotka sboru dobrovolných hasičů z Nového Veselí.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-restaurace-v-novem-veseli-za-sebou-zanechal-skodu-2-5-milionu-korun.aspx

                                              KVY_požár restaurace v Novém Veselí_pohled na hořící první patro restaurace a plošinu se zasahujícími hasiči.jpg


 

Požár haly s plastovými modely v Mostě


V sobotu, 19. prosince 2020, likvidovali hasiči z Ústeckého kraje požár modelářské haly Eduard ve vlastnictví EHCG a.s. v Kostelní ulici v Mostě. Hořely krabice s plastovými modely letadel a zařízení haly.

Událost byla nahlášena na krajské operační středisko HZS Ústeckého kraje v 10:32 hodin. Po příjezdu prvních jednotek na místo bylo zjištěno, že hoří druhé patro haly, v níž byly uskladněny přepravní krabice a výlisky pro modely letadel. Ze střechy stoupal hustý černý kouř. Uvnitř byl prostor silně zakouřený, obtížně se hledalo ohnisko požáru. Byla nasazena výšková technika a zřízeno čerpací stanoviště v areálu firmy. Policie řídila provoz na přilehlé silnici.

U požáru zasahovalo nejprve deset jednotek hasičů. Kvůli jeho rozsahu bylo ale odpoledne povoláno na pomoc dalších pět jednotek. Po 14. hodině jich bylo na místě 15 a z tohoto důvodu byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

V 15:15 byla ohlášena lokalizace požáru. V 15:51 už byly jednotky na místě redukovány.  Až do tmy probíhaly dohašovací práce. V 16:48 byly hasební práce přerušeny s tím, že je požár de fakto uhašen, ale velitel ještě likvidaci požáru neohlásil. Na noc bylo místo ponecháno pod dozorem Policie ČR. Ve 22:18 jednotka ze stanice Most na upozornění Policie ČR dohasila na jednom místě žhnoucí obalový materiál. V 6:26 ráno bylo požářiště zkontrolováno bez známek hoření. Poté znovu v 8:44.

Likvidace byla nahlášena 20. prosince v 8:45. Příčinu vzniku požáru na místě vyšetřoval tým vyšetřovatelů HZS ČR, Technický ústav požární ochrany a Policie ČR. Škoda způsobená požárem činí 70 milionů korun.

Při požáru byla do péče ZZS předána jedna osoba, která se nadýchala zplodinami hoření. Během zásahu došlo rovněž k menšímu poranění jednoho ze zasahujících hasičů – popálenina na palci u ruky, charakter poranění neměl vliv na jeho další službu.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-haly-s-plastovymi-modely-v-moste.aspx

                                                  ÚLK_požár haly s plastovými modely v Mostě_pohled na hořící 2. patro haly a hasiče hasící pomocí CAS.jpg


 

Třetí stupeň poplachu po výbuchu v kolínské elektrárně


V pondělí, 28. prosince 2020, deset minut před jedenáctou hodinou přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o výbuchu v teplárenské části kolínské elektrárny v Zálabí. 

Podle dalších volajících vycházel z budovy hustý černý dým. Operační důstojník na místo vyslal jednotky z druhého poplachového stupně s cisternami i výškovou technikou. Po dojezdu prvních jednotek do areálu energetické společnosti se potvrdilo, že došlo k výbuchu, který poškodil hlavně střechu v prostoru zauhlování. Všichni zaměstnanci byli v té době už mimo budovu bez zranění.

Po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že se požár začíná rozhořívat po střeše. Velitel zásahu si proto vyžádal další jednotky, zároveň přešla mimořádná událost do třetího stupně požárního poplachu. Uvažovalo se také o leteckém hašení, ale kvůli husté okolní zástavbě nebylo možné vrtulník s bambi vakem nasadit.

Krátce před půl druhou odpoledne byl požár střechy elektrárny pod kontrolou, ale plamenné hoření probíhalo v zauhlovacím komínu a ve výtahové šachtě, která vyváží uhlí do vyšších pater. Budova byla plná uhlí, tak ji hasiči museli dále prolévat vodou. Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu, který měl k dispozici i spojový vůz pro efektivnější řízení operační činnosti. Vzhledem k tomu, že celý zásah probíhal v dýchací technice, tak byl k události povolán i protiplynový automobil, který disponuje zásobou náhradních lahví se stlačeným vzduchem.

Následně jednotky termokamerou proměřovaly jednotlivé části budov, aby odhalily všechna skrytá ohniska. Krátce po šestnácté hodině pak velitel zásahu ohlásil lokalizaci požáru a začal s redukcí sil a prostředků. V další fázi zásahu začali hasiči rozebírat zasaženou konstrukci, aby se dostali k vytažení pásu z dopravníkové trasy uhlí.

U požáru zasahovalo celkem 6 jednotek profesionálních hasičů, 9 jednotek dobrovolných hasičů a 1 jednotka podniku Paramo Kolín.

Škoda se podle předběžných odhadů bude pohybovat v řádu desítek milionů korun. Příčinou vzniku požáru je vznícení uhelného prachu. Proč k němu došlo, budou zjišťovat hasičští vyšetřovatelé následující den.

https://www.hzscr.cz/clanek/treti-stupen-poplachu-po-vybuchu-v-kolinske-elektrarne.aspx
 



 

POŽÁRY SPOJENÉ S OSLAVAMI VÁNOČNÍCH SVÁTKŮ


 

24. 12. 2020

HZS Hlavního města Prahy - Těsně před 19. hodinou vyjely jednotky k hlášenému požáru vánočního stromečku v bytě v ul. Pasteurova v Krči. Stromek byl sice částečně uhašen ještě před příjezdem jednotek, i tak ale vznikla škoda zhruba 100 tis. Kč na vybavení bytu a pro uživatele bytu byla preventivně zavolána ZZS HMP. Požár způsobila prskavka.

https://www.hzscr.cz/clanek/letosni-vanocni-svatky-byly-na-pozary-v-praze-klidnejsi.aspx

                                                                PHA_požár vánočního stromku v Praze-Krči.jpg
 

HZS Středočeského kraje - K typicky vánočnímu požáru vyjely v půl sedmé večer jednotky HZS Benešov a SDH Benešov do benešovské části Dlouhé Pole, kde podle oznamovatele došlo k požáru vánočního stromku v rodinném domě. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se majitelům podařilo vyhodit hořící stromek z okna, čímž zamezili větším škodám. Doutnající stromek hasiči dohasili vysokotlakým vodním proudem. Poté zkontrolovali vnitřek domu termokamerou a přirozeně odvětrali zakouřený prostor otevřenými okny.

https://www.hzscr.cz/clanek/stredocesti-hasici-meli-pomerne-klidny-stedry-den.aspx

                                                         SČK_požár vánočního stromku v Benešově u Prahy.jpg


 

HZS Olomouckého kraje - Na Štědrý den jsme řešili požár v Dolanech na Olomoucku. Nahlášen byl ve 20.30 s tím, že v rodinném domě od svíček chytily ručníky a hoří koupelna. Obyvatelé domu se snažili požár uhasit ještě před příjezdem jednotek, jeden z nich se nadýchal zplodin hoření. Poskytli jsme mu kyslíkovou terapii a předali jej do péče zdravotnické záchranné služby. Zasahovaly 4 jednotky. Hasiči požár dohasili, objekt zkontrolovali termokamerou a předali jej majitelům. Škoda byla odhadnuta na 50 tisíc korun a příčinou byla nedbalost.

https://www.hzscr.cz/clanek/behem-svatku-jsme-hasili-dva-typicke-vanocni-pozary-zahorelo-od-svicek.aspx


 

HZS Ústeckého kraje - 24. prosince a v noci na 25. prosince zasahovaly jednotky v Ústeckém kraji u dvou požárů. V 18:50 byl hlášen požár v Petrovické ulici v Ústí nad Labem - Božtěšicích. Hořelo v obývacím pokoji. Požár byl zlikvidován. Škoda byla odhadnuta na 300 tisíc Kč. Uchráněno bylo 5 milionů. V  0:57 na 25. 12. 2020 zasahovaly jednotky u požáru v bytě v ulici U Pramenu v Lounech. Shořel svícen. Požár byl zlikvidován. Větší škoda nevznikla.

https://www.hzscr.cz/clanek/informacni-servis-zpravodajstvi-2020-prosinec-pozary-stedry-den.aspx



 

26. 12. 2020

HZS Olomouckého kraje - Ve 20.30 pak naše jednotky v Šumperku zalarmovalo oznámení požáru rodinného domu v Dolních Studénkách s tím, že v hořícím domě je ve druhém patře v pokoji uvězněná osoba. K události vyrazily 3 jednotky, které po příjezdu na místo zjistily, že v budově zahořely svíčky. Osobu jsme z místnosti vysvobodili nastavovacím žebříkem, požár jsme během chvíle zlikvidovali a objekt jsme odvětrali. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Dům jsme poté předali majiteli.

https://www.hzscr.cz/clanek/behem-svatku-jsme-hasili-dva-typicke-vanocni-pozary-zahorelo-od-svicek.aspx




 

DOPRAVNÍ NEHODY


 

Celonoční zásah suchovrbenských profesionálních hasičů v Lišově


Téměř celou noc z úterý 1. na středu 2. prosince 2020 zasahovali profesionální hasiči ze stanic Suché Vrbné a České Budějovice v Lišově, kde se do příkopu převrátil kamion převážející čokoládu. 

Po příjezdu na místo nehody hasiči zjistili, že kamion leží převrácený na boku v příkopu. Jeho řidič zůstal v kabině. Hasiči pomohli řidiči dostat se ven z vodu. Řidič nebyl nijak zraněn, zásah ZZS tedy nebyl potřeba.

Průzkum dále ukázal, že z jedné z nádrží vytéká nafta. Uniklou naftu v příkopu hasiči zasypali sorbentem a zároveň okamžitě zahájili přečerpávání zbytku kapaliny z poničené nádrže. Většinu nafty se jim podařilo zachytit a přečerpat. Další dvě nádrže byly v pořádku, byl zjištěn pouze drobný únik okolo víček. Ke čtvrté a páté nádrži se hasiči nedostali, to bylo možné až po vyproštění kamionu z příkopu. Vyproštění však musela předcházet překládka nákladu. Vlastní vyproštění, které zajistila specializovaná firma, bylo zahájeno až po půlnoci. Hasiči asistovali při vyproštění a po jeho ukončení zajistili úklid vozovky. Zásah byl ukončen před čtvrtou hodinou ranní. O události byli informováni pracovníci příslušného orgánu životního prostředí, nehodu šetřila Policie ČR.

https://www.hzscr.cz/clanek/celonocni-zasah-suchovrbenskych-profesionalnich-hasicu-v-lisove.aspx

                                                                   JČK_DN kamionu převážejícího čokoládu.jpg
 

Sněžení přineslo více dopravních nehod


Ve čtvrtek, 3. prosince 2020, v Jihomoravském kraji nasněžilo a změna počasí se projevila na počtu dopravních nehod, u kterých jsme museli zasahovat. Od 6.00 hod. do 14.00 hod. vyslalo naše operační středisko jednotky k 19 dopravním nehodám, při kterých se zranilo 10 osob.  Průměrně (dle statistiky roku 2019) zasahujeme denně u 7 nehod.

Nejčastěji zasahovaly jednotky u nehod na Brněnsku a Znojemsku. Nehody se nevyhnuly ani frekventovaným komunikacím jako je dálnice D1, silnice I/50 nebo hlavní tah z Brna na Znojmo I/53.

Na D1 jsme zasahovali u převráceného kamionu, který vyjel mimo dálnici na 176. kilometru ve směru na Brno. U Holubic na Vyškovsku se na silnici I/50 střetly dva nákladní vozy. Jeden po střetu zůstal mimo vozovku. Na silnici I/53 jsme zasahovali po 8. hodině na 5. kilometru u nehody čtyř vozidel.

V Brně na ul. Křenová se dopoledne střetla tramvaj a osobní vozidlo. Hasiči museli jednu zraněnou osobu vyprostit.

Další nehoda s vyproštěním (video pod článkem) se stala na silnici 413 mezi obcemi Dobelice a Hostěradice. Hasiči jeli k jiné události a cestou k zásahu před nimi havaroval nákladní a osobní vůz. Jednotka musela vyprostit ženu z osobního auta.

Během odpoledne jsme zasahovali u dalších deseti nehod. 

Počet všech událostí k osmé hodině večerní dosahuje čísla 57, z toho více jak polovina byly dopravní nehody 29 (19 v době 06:00 - 14:00 a 10 v době 14:00 - 20:00).

https://www.hzscr.cz/clanek/snezeni-prineslo-vice-nehod.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/snezeni-prineslo-vice-nehod-akt-20-00.aspx

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_obrázky do textu.jpg


 

Ostravští hasiči zasahovali u střetu vlaku s osobním autem ve Svinově


Dvě jednotky hasičů (HZS MSK a SŽ) zasahovaly v úterý, 8. prosince 2020 večer v Ostravě-Svinově, kde se střetl osobní vlak s osobním automobilem Škoda Octavia Combi. Hasiči transportovali zraněného řidiče středního věku do sanitky ZZS MSK, přistavili evakuační autobus pro 34 osob a nakonec havarované vozidlo odstranili z kolejiště pomocí hydraulické ruky nákladního automobilu. Železniční koridor mezi Svinovem a Polankou nad Odrou byl přes hodinu uzavřen v obou směrech.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno v úterý po půl sedmé večerní. Do Svinova, nedaleko železničního přechodu pro pěší a cyklisty v ulici Bratří Sedláčků, vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Ostrava-Zábřeh a jednotka drážních hasičů z Ostravy (Správa železnic).

Zraněný muž byl během zásahu při vědomí, ošetřil jej tým ZZS MSK. Hasiči pak muže přenesli z kolejiště do vozidla ZZS MSK. Rovněž povolali velký evakuační autobus Irisbus ze zábřežské stanice HZS MSK, který převezl zpět na nádraží Ostrava-Svinov celkem 33 cestujících a jednu průvodčí.

Hasiči nakonec odklidili havarované vozidlo pomocí hydraulické ruky vozidla MB Atego drážních hasičů, na silnici bylo přeloženo na vozidlo odtahové služby.

https://www.hzscr.cz/clanek/ostravsti-hasici-zasahovali-u-stretu-vlaku-s-osobnim-autem-ve-svinove.aspx

                                      MSK_DN_střet vlaku s osobním autem ve Svinově.jpg


 

Převrácený popelářský vůz


K nehodě popelářského vozu ve Špindlerově Mlýně, který sjel z cesty a převrátil se na bok, vyjížděli profesionální hasiči z Vrchlabí a místní dobrovolná jednotka Špindlerův Mlýn v pondělí, 21. prosince 2020 před devátou hodinou ráno. Řidiče vozidla si převzala do péče zdravotnická záchranná služba. Hasiči zajistili havarovaný vůz a zkontrolovali jej, zda z něj neunikají provozní kapaliny. Průzkumem bylo zjištěno, že došlo k menšímu úniku hydraulického oleje, jednotky jej zachytávaly a na voze provedly protipožární opatření. Popelářský vůz musela vyprostit odborná firma, k dalšímu úniku kapalin již nedošlo.

https://www.hzscr.cz/clanek/hzs-kralovehradeckeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2020-prosinec-prevraceny-popelarsky-vuz.aspx

                                        KHK_převrácený popelářský vůz.jpg

 

Po nehodě dvou vozidel skončilo jedno v náhonu, čtyři lidé se zranili


K dopravní nehodě dvou osobních vozidel vyjížděli profesionální hasiči z královéhradecké centrální stanice a dobrovolná jednotka z Třebechovic pod Orebem v sobotu, 26. prosince, po 15. hodině odpoledne.

Nehoda se stala na silnici č. 11 u Třebechovic pod Orebem. Jedno z havarovaných vozidel spadlo do náhonu. Bez nutnosti použití hydraulického nářadí z něj byli vyproštěni čtyři lidé (dva dospělí a dvě děti). Všechny osoby si převzala do péče zdravotnická záchranná služba. Druhý vůz zůstal na komunikaci.

Z vozidla, které skončilo mimo silnici, unikl do potoka olej. Hasiči ho zasypali absorbující látkou a umístili kolem vozu sorpční hady. Olej se podařilo na hladině zachytit, po zadokumentování tak jednotky rychle vyprostily havarovaný vůz, aby nedocházelo k dalšímu znečištění vodního toku. Vyrozuměni byli zástupci orgánů ochrany životního prostředí a Povodí Labe. Komunikace musela být na nezbytně nutnou dobu uzavřena, vozidlo poškodilo při nehodě mostek a svodidla. Hasiči následně zlikvidovali použitý sorbent z vodní hladiny, postarali se o zprůjezdnění komunikace  a předali místo zásahu policistům.

https://www.hzscr.cz/clanek/po-nehode-dvou-vozidel-skoncilo-jedno-v-nahonu-ctyri-lide-se-zranili.aspx

                                         KHK_DN_po středu 2 osobních aut skončilo 1 v náhonu.jpg




 

TECHNICKÁ POMOC


 

Silný vítr zaměstnal hasiče


Silný vítr s nárazy 50 až 90 km/h trápí Pardubický kraj. Hasiči od páteční 17. hodiny do sobotní 8. hodiny ranní zasahovali u 120 událostí v souvislosti se silným větrem.

Jednalo se zejména o popadané stromy (v 99. případech) na komunikace, hasiči také zachraňovali osoby uvízlé ve výtahu (pokud při větru dojde k výpadku elektrického proudu, může dojít k uvíznutí osob ve výtahu). Dále hasiči odstraňovali spadlé stromy z kolejí například v Nádražní ulici v Třemošnici nebo v Zámělu. V Bukovině u Přelouče jsme z plotu sundávali trampolínu, kterou tam vítr odnesl. Pomáhali jsme řidiči v Lukavici, který narazil autem do spadlého stromu. Stejně tak bylo nutné pomoci řidičce, která v Řetové narazila s vozem do spadlého stromu. V Českých Libchavách jsme odstraňovali větrem zničený billboard tak, aby nikoho nezranil a nepřekážel plynulému silničnímu provozu.

Do Řestok na Chrudimsku vyjížděli hasiči k utržené střeše, která ležela na silnici. Utržené a visící plechy jsme likvidovali také v Horním Jelení. Plechy hrozily pádem na chodník. Odstranění bylo nutné, protože se hned v těsné blízkosti nacházela prodejna potravin.

Hasiči jsou stále v terénu a motorové pily v provozu. Dávejte na sebe pozor, ať už pojedete autem nebo půjdete pěšky.

https://www.hzscr.cz/clanek/silny-vitr-zamestnal-hasice-173616.aspx

                                      PAK_silný vítr zaměstnal hasiče_hasiči odstraňují zlomený strom v obci.jpg


 

Záchrana zraněného muže karvinskými hasiči-lezci a automobilovým žebříkem


Lezecké družstvo karvinských profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovalo v pátek, 11. prosince 2020, po poledni v Karviné-Ráji u záchrany pracovníka firmy, který se zranil na střeše panelového domu při opravě střešní izolace. Stabilizovali jej a snesli dolů pomocí automobilového žebříku AŽ 30 MB Metz.

Muž měl zlomenou pravou dolní končetinu a ležel na ploché střeše. Po stabilizaci končetiny do podtlakové dlahy a po podání léků týmem ZZS MSK hasiči z karvinské stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) transportovali zraněného muže, i díky přístupnému terénu a poloze vysokého domu v Okružní ulici, dolů na nosítkách, položených a upevněných na koši automobilového žebříku. Pak jej přenesli do přistaveného sanitního vozu a zraněný byl převezen do nemocnice.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-zraneneho-muze-karvinskymi-hasici-lezci-a-automobilovym-zebrikem.aspx

                                           MSK_záchrana zraněného muže ze střechy panelového domu v Ostravě_hasič plošině zajištuje muže ležícího na nosítkách.jpg


 

Záchrana zraněného muže z „pohyblivého“ písku v ostravském silu


Tři jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) se zapojily v pondělí, 21. prosince 2020, dopoledne do záchrany muže, který z dosud neupřesněné příčiny skončil zabořený v písku uvnitř vysokého sila firma v Ostravě-Hrabové, a to až po ramena. Hasiči jej opatrně vyhrabávali lopatami, když okolí stále pracujícího písku ohrazovali dřevěnými deskami a hranoly, pomocí lezecké techniky jej vytáhli v záchranných nosítkách asi osm metrů na vrchol sila a pak snesli dolů do bezpečí.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno v pondělí krátce před devátou hodinou ranní. Do areálu firmy vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – z ostravských stanic Jih, Zábřeh a Poruba, odkud přijel s potřebnou lezeckou technikou specializovaný tým profesionálních hasičů-lezců.

Zraněný a později i podchlazený muž ležel několik metrů pod horní kovovou plošinou až po ramena v šedě zbarveném písku s typovým označením 02. Hasiči jej začali opatrně odhrabávat, práci jim ztěžoval neustálý pohyb jemného písku. Postupně se jim podařilo kolem muže vytvořit hradbu z dřevěných desek a hranolů a odhrabat až po pás. Pomocí lanové techniky jej vytáhli v záchranných nosítkách nahoru na vnitřní horní plošinu pod střechou sila, kde byl také horní vstup zvenku po poměrně příkrých a úzkých schodech. Muž byl zřejmě zraněn na noze a komunikoval.

Původním záměrem bylo jej dostat dolů pomocí automobilové plošiny AP 30 MB Econic/Bronto ze stanice Ostrava-Jih, šikovní hasiči jej nakonec zvládli snést dolů po schodech, kde jej předali k transportu vrtulníkem LZS. Koš automobilové plošiny snesl dolů lezeckou výbavu a nářadí. Záchrana muže zabrala hasičům téměř dvě hodiny.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-zraneneho-muze-z-pohybliveho-pisku-v-ostravskem-silu.aspx

                                          MSK záchrana muže ze sila_hasič s vysílačkou sleduje kolegy, kteří se po žebříku blíží k silu.jpg

 

Pilot i bez vrtule bezpečně přistál na letišti


Středa, 30. prosince 2020 - o štěstí může hovořit pilot, který nouzově přistál v předposlední odpoledne roku 2020 na letišti v Žamberku. Jednomotorové dvoumístné letadlo MG5LSA Bristel letělo směrem z Rokytnice na Žamberk, když pozorovatel ze země zaslechl „explozi“ a pak uviděl černošedý dým za letadlem. Na pomoc vyjely jednotky nejen z našeho kraje, konkrétně jednotka profesionálních hasičů ze Žamberku, ale pátrat po malém letadle vyjela i jednotka ze sousedního Královéhradeckého kraje (JSDH Rokytnice v Orlických horách). Nakonec pilot bezpečně nouzově přistál na letišti v Žamberku. Jednalo se s největší pravděpodobností o technickou závadu na letadle, kdy stroji měla za letu uletět vrtule.

Jednotka hasičů provedla průzkum okolí, zda letadlo nespadlo a nehoří. Pilot vyvázl bez zranění a my mu přejeme jen a jen šťastný příští let. Jsme rádi, že vše dobře dopadlo.

https://www.hzscr.cz/clanek/pilot-i-bez-vrtule-bezpecne-pristal-na-letisti.aspx

 PAK_letadlo bez vrtule v hangáru.jpg


 

Na druhý svátek vánoční asi nezapomene mladý tatínek


Sobota, 26. prosince 2020 - na druhý svátek vánoční asi nezapomene tatínek, který cestoval se svým malým dítětem v osobním vozidle. Muž si udělal krátkou přestávku u lesíka u obce Běstvina, ale co se nestalo. Během této krátké chvilky se auto celé zamklo i s malým batoletem uvnitř. Klíče od vozu sice muž u sebe neměl, ale mobilní telefon ano. Ze svízelné situace mu pomohli profesionální hasiči ze stanice Seč. Pomocí speciálního nářadí vytáhli klíče a automobil odemkli. Hasiči si zahráli i na Ježíška a malému človíčkovi předali dráčka Záchranáčka. Tatínkovi jistě spadl kámen ze srdce, že v tento vánoční čas vše dobře dopadlo.

https://www.hzscr.cz/clanek/na-druhy-svatek-vanocni-asi-nezapomene-mlady-tatinek.aspx




 

... A NAKONEC JEŠTĚ DVA ZÁSAHY, PŘI NICHŽ JSME ZACHRAŇOVALI ZVÍŘATA



Záchrana krávy z hluboké jímky v ostravské Nové Bělé


Tři jednotky hasičů zachraňovaly ve středu, 16. prosince 2020 dopoledne v Ostravě-Nové Bělé čtyřsetkilogramovou krávu, která se uvnitř chléva propadla zakrývacími plechy do téměř tři metry hluboké betonové jímky, částečně naplněné vodou. Hasiči ji bez zranění vytáhli ven pomocí speciálního popruhu pro velká zvířata na laně a kovové kladky, upevněné přes provrtaný strop.

Majitel požádal o pomoc hasiče ve středu, krátce před osmou hodinou ranní. Do Ječmínkovy ulice vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Zábřeh a Přívoz, která se specializuje na záchranu zvířat, společně s nimi jednotka dobrovolných hasičů ze Staré Bělé.

Těžká kráva v nejlepších letech stála v hluboké betonové jímce uvnitř chléva, kolem ní několik kusů plechové střešní krytiny, kterou propadla, a kterou hasiči ihned odtáhli na dvorek.

Pod kravičkou, která stála poměrně v klidu asi půl metru ve vodě, postupně protáhli hasiči několik spojených popruhů (v jednom), sloužících k záchraně těžkých zvířat. Protože v úzkém chlévě nešlo postavit dostatečně vysokou trojnožku k vyproštění krávy, šikovní hasiči našli jiné řešení – stropem nad přízemní částí chléva provrtali otvor, kde zavěsili kladku přes dva dlouhé dřevěné hranoly (vodorovně položené z obou stran na kovovou výztuž stropu – na tzv. „íčka“) a celý popruhový systém nasadili na kovové lano s hákem. Pak pomalu a šetrně vytahovali nebohé zvíře nahoru a svalili jej na volnou plochu vedle otvoru, jak jim radil i majitel.

Po chvíli se – za asistence kladky s lanem i majitele – kráva v klidu zvedla na všechny čtyři nohy a nechala se jím odvést na své oblíbené místo ve chlévě, kde začala spokojeně přežvykovat. Vděčný majitel hasičům děkoval.

I když byli všichni hasiči, kteří se dostali do styku se zachraňovanou kravičkou, řádně „vystříkáni“ proudem vody z hasičské cisterny, doufám, že některý z nich přece jen neskončil jako vojín Šlapetka ve známém českém filmu s Jiřím Langmajerem…

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-kravy-z-hluboke-jimky-v-ostravske-nove-bele.aspx
 





Hasiči zachránili dravce


Pondělí, 7. prosince 2020 - Hasiči dnes odpoledne zachránili v Brně-Přízřenicích dravce, který uvízl v koruně stromu. Opeřenec je zase doma. 

Operační středisko na místo vyslalo krátce před tři čtvrtě na tři, jednotku profesionálních hasičů ze stanice Přehrada, která se specializuje na záchranu zvířat. Hasiči zjistili, že pták je okroužkovaný a uvízl asi 10 metrů vysoko na stromě v zahradě rodinného domu. Nohy měl zamotané v provázku, kterým se zachytil do větví.

Jednotka dravce vyprostila, odchytila a předala odborníkům do Záchranné stanice pro dravé ptáky v Rajhradě u Brna. Podle našich informací se zvíře již dostalo zpět k majiteli a příběh má šťastný konec.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zachranili-dravce.aspx
 



 

Foto a video zdroj:

HZS Hl. města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Karlovarského kraje
HZS Ústeckého kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Kraje Vysočina
HZS Jihomoravského kraje
HZS Moravskoslezského kraje
 

Odkazy do noveho okna

ULK_požár haly s plastovými modely

ULK_požár haly s plastovými modely 

Detailní náhled

ÚLK_požár haly s plastovými modely v Mostě_pohled na hořící 2. patro haly a hasiče hasící pomocí CAS

ÚLK_požár haly s plastovými modely v Mos... 

Detailní náhled

ÚLK_požár haly s plastovými modely v Mostě_hasiči z plošiny i ze střechy níže položené haly hasí hořící silně zakouřenou halu

ÚLK_požár haly s plastovými modely v Mos... 

Detailní náhled

SČK_požár vánočního stromku v Benešově u Prahy

SČK_požár vánočního stromku v Benešově u... 

Detailní náhled

SČK_požár po výbuchu v kolínské elektrárně_hasiči na plošině hasí oheň v teplárenské části elektrárny

SČK_požár po výbuchu v kolínské elektrár... 

Detailní náhled

SČK_požár po výbuchu v kolínské elektrárně

SČK_požár po výbuchu v kolínské elektrár... 

Detailní náhled

PHA_požár vánočního stromku v Praze-Krči

PHA_požár vánočního stromku v Praze-Krči 

Detailní náhled

PAK_silný vítr zaměstnal hasiče_strom spadený na silnici

PAK_silný vítr zaměstnal hasiče_strom sp... 

Detailní náhled

PAK_silný vítr zaměstnal hasiče_na osobní auto spadl strom

PAK_silný vítr zaměstnal hasiče_na osobn... 

Detailní náhled

PAK_silný vítr zaměstnal hasiče_hasiči odstraňují zlomený strom v obci

PAK_silný vítr zaměstnal hasiče_hasiči o... 

Detailní náhled

PAK_letadlo bez vrtule v hangáru

PAK_letadlo bez vrtule v hangáru 

Detailní náhled

MSK_záchrana zraněného muže ze střechy panelového domu v Ostravě_zraněný muž se dostal ze střechy dolů

MSK_záchrana zraněného muže ze střechy p... 

Detailní náhled

MSK_záchrana zraněného muže ze střechy panelového domu v Ostravě_hasiči a záchranáři na střeše poskytují muži ošetření

MSK_záchrana zraněného muže ze střechy p... 

Detailní náhled

MSK_záchrana zraněného muže ze střechy panelového domu v Ostravě_hasič plošině zajištuje muže ležícího na nosítkách

MSK_záchrana zraněného muže ze střechy p... 

Detailní náhled

MSK_hasiči zachraňují krávu z jimky_několik hasičů tahá zvíře ven

MSK_hasiči zachraňují krávu z jimky_něko... 

Detailní náhled

MSK_hasiči zachraňují krávu z jimky_1 z hasičů zajišťuje zvíře v jímce

MSK_hasiči zachraňují krávu z jimky_1 z ... 

Detailní náhled

MSK_hasiči zachraňují krávu z jimky. 2 hasiči hladí vyděšené zvíře, které se dostalo ven z jímky

MSK_hasiči zachraňují krávu z jimky. 2 h... 

Detailní náhled

MSK_DN_střet vlaku s osobním autem ve Svinově

MSK_DN_střet vlaku s osobním autem ve Sv... 

Detailní náhled

MSK záchrana muže ze sila_pohled na silo zevnitř, kde je zraněný muž a hasiči, kteří se tam spustili

MSK záchrana muže ze sila_pohled na silo... 

Detailní náhled

MSK záchrana muže ze sila_hasiči nakládají zraněného do vrtulníku

MSK záchrana muže ze sila_hasiči nakláda... 

Detailní náhled

MSK záchrana muže ze sila_hasiči na nosítkách nesou zraněného muže k vrtulníku

MSK záchrana muže ze sila_hasiči na nosí... 

Detailní náhled

MSK záchrana muže ze sila_hasič s vysílačkou sleduje kolegy, kteří se po žebříku blíží k silu

MSK záchrana muže ze sila_hasič s vysíla... 

Detailní náhled

KVY_požár restaurace v Novém Veselí_pohled na hořící první patro restaurace a plošinu se zasahujícími hasiči

KVY_požár restaurace v Novém Veselí_pohl... 

Detailní náhled

KHK_převrácený popelářský vůz

KHK_převrácený popelářský vůz 

Detailní náhled

KHK_DN_po středu 2 osobních aut skončilo 1 v náhonu_hasiči se snaží dostat auto zpět na vozovku

KHK_DN_po středu 2 osobních aut skončilo... 

Detailní náhled

KHK_DN_po středu 2 osobních aut skončilo 1 v náhonu

KHK_DN_po středu 2 osobních aut skončilo... 

Detailní náhled

JMK_hasiči zachránili dravce_hasič s dravcem v ruce

JMK_hasiči zachránili dravce_hasič s dra... 

Detailní náhled

JMK_hasiči zachránili dravce

JMK_hasiči zachránili dravce 

Detailní náhled

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_převrácený kamion mimo vozovku

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_převr... 

Detailní náhled

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_převrácené osobní auto

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_převr... 

Detailní náhled

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_osobní auto vyjelo mimo vozovku a narazilo do stromu

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_osobn... 

Detailní náhled

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_obrázky do textu

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_obráz... 

Detailní náhled

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_havarovaný nákladní vůz zablokoval vozovku

JMK_DN_sněžení přineslo více nehod_havar... 

Detailní náhled

JČK_DN kamionu převážejícího čokoládu

JČK_DN kamionu převážejícího čokoládu 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem