HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Co dělat, když zazní VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA

Od roku 2001 platí v celé České republice pouze jeden varovný signál, a to signál „Všeobecná výstraha“. 

Varovný signál je spouštěn Krajským operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje prostřednictvím rotačních, modernějších elektronických sirén a místních informačních systémů, které jsou rozmístěny po celém Libereckém kraji. Jedná se o kolísavý tón, který trvá 140 sekund (tón „dělá vlny“) a může být opakován až třikrát po sobě. Elektronické sirény a místní informační systémy jsou opatřeny slovním výstupem pro sdělení tísňové informace, o jaké nebezpečí se jedná. Může se jednat o úniky nebezpečných látek při dopravních nehodách cisternových vozů převážejících chemikálie nebo haváriích ve výrobních provozech, dále pak povodně, případně další mimořádné události ohrožující zdraví a životy většího množství osob.

Podrobnější tísňové informace o mimořádné události a opatřeních k ochraně obyvatelstva se občané následně dozví zpravidla z obecního rozhlasu, místního informačního systému, radiovozů policie či hasičů nebo z rádia a televize. V Libereckém kraji je smlouva o okamžitém přednostním odvysílání tísňových informací uzavřena s Rádiem Contact Liberec a s Českým rozhlasem Sever.

Co dělat po zaznění varovného signálu

Po spuštění varovného signálu „Všeobecná výstraha“ se okamžitě ukryjte v nejbližší zděné budově. Při ukrytí dejte přednost místnostem na odvrácené straně a ve střední části budovy, kde lze uzavřít okna, dveře a vypnout klimatizaci. Pokud jedete autem, zastavte a snažte se požádat kohokoliv o vpuštění do budovy. V opačném případě poskytněte vlastní úkryt všem, kteří to potřebují. Pokud se nacházíte na volném prostranství, zůstaňte ve vozidle, zavřete okna, vypněte klimatizaci a ventilaci. Co nejdříve se snažte zjistit, jaký druh nebezpečí hrozí. Zapněte si rádio nebo televizi, poslouchejte místní rozhlas a dále postupujte podle pokynů záchranářů. V žádném případě zbytečně netelefonujte a nezatěžujte tísňové linky.

POZOR – v případě povodně se do budov neukrývejte! Dostaňte se na vhodné vyvýšené místo (kopec, úbočí kopce). Volné prostranství využijte i například při rozsáhlém požáru, sesuvu půdy nebo zemětřesení.

vytisknout  e-mailem