HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chebští vodní záchranáři jsou stříbrní v prestižní anketě Hasič roku

Porota ocenila nejen zásahovou činnost, ale i významné úspěchy při soutěžích ve vodním záchranářství 

Anketa Hasič roku je tradiční ocenění práce hasičů napříč celou republikou. Ocenění uděluje generální ředitel hasičů a ministr vnitra. V kategorii Kolektiv roku letos zabodoval tým vodních záchranářů ze stanice Cheb. Obsadil velmi cenné stříbrné místo. Slavnostní vyhodnocení ankety se uskutečnilo v důstojných prostorách Španělského sálu na pražském hradě.

Tým vodních záchranářů tvoří pět příslušníků ze stanice Cheb, z toho čtyři příslušníci ze směny A, kteří dlouhodobě prokazují profesionální souhru nejen při cvičení, výcvicích a soutěžích, ale také během ostrých zásahů.

Tým tvoří nprap. Ing. Jan Mařík, vůdce plavidla a zároveň instruktor pro zajištění odborné přípravy při práci na vodě a zamrzlých hladinách za ÚO Cheb, pprap. Petr Zetocha a pprap. Petr Borecký se specializací hasiči – zdravotníci, kteří jsou instruktory v oblasti poskytování první pomoci a obsluhy AED a nstržm. Petr Procházka, hlavní instruktor pro zajištění odborné přípravy při práci na vodě a zamrzlých hladinách za ÚO Cheb a mjr. Ing. Martin Tomášek, který celý tým vede po metodické stránce, zajišťuje výcviky, odbornou a plaveckou přípravu. Všichni členové týmu mají také specializaci hasiče pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou a jsou členy lezecké skupiny stanice Cheb.

Vodní záchranáři se poprvé zúčastnili soutěže „Mistrovství záchranných týmu složek IZS v záchraně na vodě“ na Pastvinách v roce 2013. V tomto roce obsadili třetí místo, následně i v roce 2014. V roce 2015 si o jednu příčku pohoršili. V roce 2016 vybojovali druhé místo a následně v letech 2017 – 2018 vždy obsadili příčku nejvyšší. Pravidelně se také účastní soutěže na Slezské Hartě, kde byli v roce 2016 čtvrtí, následně v roce 2017 se umístili na osmém místě. Nejúspěšnějším rokem byl pro tým vodních záchranářů rok 2018, kdy tuto soutěž vyhráli. Během roku 2018 tak ovládli všechny hasičské soutěže zaměřené na záchranu osob z vodní hladiny.

Na základě výsledků ze soutěží z roku 2018 vyhrálo družstvo vodních záchranářů titul sportovce města Chebu za rok 2018 v kategorii „Kolektiv dospělí“ první místo.

Členové týmu se dále účastní nejrůznějších cvičení HZS Karlovarského kraje zaměřených na práci na vodě a záchranu osob z vodní hladiny.

Díky jejich profesionálnímu přístupu a schopnostem vedou odbornou přípravu příslušníků ÚO Cheb a jednotek sboru dobrovolných hasičů v oblasti práce na klidné hladině a tekoucí vodě, práce na zamrzlých hladinách a tocích, záchraně osob z vodní hladiny a poskytování první pomoci. Členové týmu se zaměřují také na jednotky SDH, které jsou předurčeny na zásahy u dopravních nehod a vedou u nich odbornou přípravu zaměřenou na poskytování první pomoci u dopravních nehod a obsluhu AED. Ochotně předávají své zkušenosti nejen mladším kolegům. Členové týmu neustále vyhledávají nové informace a metody, které se pak snaží aplikovat v praxi. Dále se pravidelně zúčastňují odborných stáží u Zdravotnické záchranné služby Cheb. Tým úzce spolupracuje i s Vodní záchrannou službou při společných výcvicích v rámci Územního odboru Cheb. V rámci koncepce HZS Karlovarského kraje se podílejí na rozvoji a unifikaci technických prostředků pro práci na vodě a nových taktických postupů pro záchranu osob z vodní hladiny. Podíleli se také na tvorbě dokumentů zaměřených na vytváření povodňového odřadu HZS Karlovarského kraje.

Odkazy do noveho okna

ADL_7842

ADL_7842 

Detailní náhled

ADL_8202

ADL_8202 

Detailní náhled

ADL_8203

ADL_8203 

Detailní náhled

ADL_8205

ADL_8205 

Detailní náhled

ADL_8208

ADL_8208 

Detailní náhled

ADL_8210

ADL_8210 

Detailní náhled

ADL_8212

ADL_8212 

Detailní náhled

ADL_8214

ADL_8214 

Detailní náhled

ADL_8643

ADL_8643 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem