Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči se vrací z Francie domů

25. 1. 2024 (JF) - 18 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR se dnes ráno vypravilo na cestu zpět do České republiky. Naše pomoc s povodněmi na severu Francie trvala 20 dní a pomáhalo zde celkem 36 příslušníků HZS ČR. Celkem českými mobilními čerpacími stanicemi přečerpali přes 3 mil. m3 vody. 

Dnes ráno se čeští hasiči z Francie vydali na cestu zpět. Konkrétně se tento tým 18 příslušníků vrací po 10 dnech pobytu na severu Francie. Vystřídal zde jiný, stejně početný český tým, který pomáhal s čerpáním vody od 5. ledna.

Trasa povede přes Belgii, Nizozemsko a Německo, kde přenocují. Následně se v pátek vypraví přes Polsko zpět na základnu v Hlučíně, kam by měli dorazit ve večerních hodinách. Vezou zpět 15 kusů přivezené hasičské techniky, půjde tedy o zmiňovaná 2 česká mobilní čerpadla, 1 obojživelný vůz ARGO a 1 záchranný člun. Část této techniky patří Správě státních hmotných rezerv.

Hasičský záchranný sbor ČR přivezl a nasadil v oblasti Nord-Pas-de-Calais od 5. ledna dvě české mobilní čerpací stanice, které zde přečerpávaly vodu každý den. Jednalo se o mobilní čerpací stanici s výkonem 1500 litrů/sec, která přečerpala 2 220 000 m3 vody, dále o mobilní čerpací stanici s výkonem 400 litrů/sec, která přečerpala 788 000 m3 vody. Dohromady přečerpaly 3 008 000 m3 vody (což je zhruba polovina vody rybníka Rožmberk, ten je rozlohou nejen největší rybník v Jihočeském kraji a v České republice, ale i na celém světě).

Shrnutí:

Česká republika na žádost Francie o pomoc s povodněmi odpověděla jako první země dne 2. ledna. Náš tým následně odcestoval do Francie v počtu 18 příslušníků HZS ČR. Tento tým začal čerpat vodu v povodněmi postižené oblasti 5. ledna. Po deseti dnech došlo k výměně 18 příslušníků HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS za „čerstvé“ profesionální hasiče z řad HZS ČR. Původní tým se následně vrátil v pořádku domů, tento tým se nyní také vypraví na cestu zpět po dalších deseti dnech pomoci.

Naposledy Česká republika vyslala mobilní čerpací stanice na pomoc do zahraničí před 10 lety. Jednalo se o pomoc v souvislosti s rozsáhlými povodněmi v červnu roku 2014 v Srbsku a Bosně a Hercegovině.  


kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 602 105 376
e-mail:jiri.frohlich@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem