Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čest památce Karla Richtera

S velkým zármutkem mě zasáhla zpráva o náhlém úmrtí starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Karla Richtera. S jeho osobou odešel nejen dlouholetý vrcholný představitel dobrovolných hasičů, ale také můj dobrý přítel.

Od mého nástupu do funkce generálního ředitele HZS ČR v roce 2011 se spolupráce se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska neustále prohlubovala a zlepšovala. Ruku v ruce s tím šla samozřejmě pravidelná spolupráce a komunikace s Karlem Richtrem, který byl tělem i duší této organizace.

Kvalitní a intenzivní spolupráce se projevovala jak při společných poradách vedení profesionálních a dobrovolných hasičů, kde jsme se snažili zlepšit podmínky pro práci jednotek, tak v návaznosti na to i v praxi. Osobní úsilí a proaktivní přístup Karla Richtera přinášely své ovoce a v posledních letech se podařilo prosadit řadu zlepšení.  K těm nejdůležitějším patří nastavení nových dotací pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí, a to jak ze státního rozpočtu, tak z Fondu zábrany škod. Bylo by možné jmenovat spoustu dalších věcí a historie jistě na mnohé ještě poukáže. Za sebe si cením hlavně toho, že období naší společné práce bylo obdobím klidu mezi hasiči, ve kterém se podařilo prosadit mnoho zlepšení.

Nesmím zapomenout ani na to, že i díky osobnosti Karla Richtera se nám již osm let daří úspěšně pořádat společná mistrovství České republiky v požárním sportu. A také díky této spolupráci dosahujeme špičkových výsledků na poli požárního sportu v zahraničí.

Jsem hrdý na to, že profesionální a dobrovolní hasiči jsou vnímáni veřejností jako jeden celek a těší se vysoké prestiži.

Já osobně budu na Karla Richtera vzpomínat nejen jako na spolupracovníka, ale především jako na dobrého kamaráda, se kterým jsem měl tu čest potkávat se nejen při práci, ale i v rámci mnoha dalších akcí.

Zemřel uprostřed těch, kterým věnoval celý svůj profesní život.

Čest jeho památce.

GŘ podpis_genmjr_jeden.jpg

vytisknout  e-mailem