Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český USAR tým získal vysoké hodnocení

19. 6. 2015 (Nicole Zaoralová) - Po dobu 3 dnů obhajoval svojí nejvyšší úroveň připravenosti zasahovat při mezinárodních záchranných operacích český USAR tým (zkratka názvu Urban Search and Rescue, která označuje vyhledávání a záchranu v obydlených oblastech). 

Slavnostní vyhodnocení cvičeníSlavnostní vyhodnocení cvičení
Náročné cvičení, při kterém museli čeští hasiči, kynologové i zdravotníci před mezinárodním týmem expertů prokazovat, že si bez chyby poradí v podmínkách zemí zasažených přírodními katastrofami, mají zdárně za sebou.
 
Od středy 17. června do pátku 19. června si USAR tým spolu s generálním ředitelstvím HZS ČR prošel všemi činnostmi, které je potřeba vykonat v rámci mezinárodních záchranných operací. Od obdržení žádosti o mezinárodní pomoc, přes rozhodovací proces o vyslání týmu, aktivaci USAR týmu, balení a odlet do postižené země, celní a imigrační procedury, až po vybudování tábora, který je v místě katastrofy zcela nezávislý na místních zdrojích a samotného vyhledání, vyproštění a prvotního ošetření osob uvězněných v sutinách.
 
Všechny tyto činnosti jsou hodnoceny klasifikačním expertním týmem, který je složen ze zástupců mezinárodní poradní skupiny pro vyhledávání a záchranu osob (INSARAG) při OSN z Austrálie, Číny, Islandu, Belgie, Finska, Maďarska a Německa. Bodována je téměř stovka činností. Nesplnění jediného bodu z těchto požadavků znamená neudělení certifikace.
 
Náš USAR tým v rámci cvičení prokázal svojí nejvyšší připravenost a to, že právem patří do skupiny, kterou tvoří pouze 29 týmů z celého světa.
 
Český těžký USAR odřadu je složen z 69 osob. Toho je 56 příslušníků HZS hl. m. Prahy a HZS Moravskoslezského kraje, 1statik, 2 lékaři z Úrazové nemocnice v Brně a 10 kynologů vlastnících atesty ministerstva vnitra. Příslušníci HZS ČR jsou do odřadu vybíráni na základě zdravotní a psychické způsobilosti, jsou předem očkováni proti nakažlivým nemocím a odborně připravováni. K dalším požadavkům patří znalosti cizích jazyků, velitelské funkce a odborná specializace.
 
Hlavním úkolem USAR odřadu je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetřeníosob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. USAR odřad je způsobilý k vyhledávání s pomocí vyhledávacích psů a vyhledávací techniky, k vyzvednutí těžkých nákladů, k prořezávání železobetonu a ocelových konstrukcí, k záchraně s využitím lan, ke stavbě vzpěr a k odhalování i izolaci nebezpečných materiálů. Cílem USAR operací je zachránit co největší počet lidí v co nejkratším čase a zároveň minimalizovat riziko pro záchranáře.
 
Poslední zásahy USAR odřadu v ČR
4. 9. 2014 – Zřícení rekonstruovaného mostu ve Vilémov u Havlíčkova Brodu
5. 2. 2014 – Výbuch plynu a požár rodinného domu v Martinově u Ostravy
15. 9. 2013 – Výbuch plynu a zřícení dvou bytů v Šumbarku u Havířova
29. 4. 2013 – Výbuch plynu a částečné zřícení budov v Divadelní ulici na Praze 1
17. 2. 2013 – Výbuch plynu a požár bytového domu ve Frenštátu pod Radhoštěm
 
Zahraniční mise českého USAR odřadu
2015 Nepál (pouze logistická část týmu)
2005 Pákistán (pouze logistická část týmu)
2003 Irán
1999 Turecko
 
Fotografie z tohoto cvičení od Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy naleznete zde
http://www.hzscr.cz/fotogalerie/reklasifikacni-cviceni-tezkeho-usar-odradu-cr-czert-ier-2015.aspx
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
Odkazy do noveho okna

IMG_0040

IMG_0040 

Detailní náhled

IMG_0043

IMG_0043 

Detailní náhled

IMG_0044

IMG_0044 

Detailní náhled

IMG_0045

IMG_0045 

Detailní náhled

IMG_0046

IMG_0046 

Detailní náhled

IMG_0048

IMG_0048 

Detailní náhled

IMG_0049

IMG_0049 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem