Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český USAR tým do Maroka neodletí, nebyl udělen souhlas marocké strany

Aktualizace 12. 9. 2023

Do dnešního poledne jsme podobně jako další evropské záchranné týmy neobdrželi z Maroka oficiální souhlas s nasazením týmu, nabídka naší pomoci nebyla akceptována. Z toho důvodu s nasazením českého USAR týmu nepočítáme a rušíme jeho pohotovost. Pomoc záchranných týmů má skutečně smysl v nejbližších hodinách a dnech, protože s každým dalším dnem se už šance na záchranu životů rapidně snižují. Nevylučujeme, že se na nás časem Maroko neobrátí s žádostí o humanitární pomoc (např. stany, přikrývky, apod.), tu pak budeme posuzovat standardním způsobem i ve spolupráci s ministerstvy vnitra, zahraničních věcí a obrany.

_______________________________________________________________________________________________________________

11. 9. 2023

Vzhledem k faktu, že Česká republika dosud neobdržela souhlas marocké strany pro nasazení záchranného týmu, s jeho vysláním v současné době, resp. dnes nepočítáme. Stále ale zůstáváme v pohotovosti. Pokud však přijde v následujících dnech ze strany Maroka žádost i jiného charakteru, např. o poskytnutí materiální humanitární pomoci, její posouzení proběhne standardním způsobem i ve spolupráci s dotčenými ministerstvy, zejména pak s ministerstvem vnitra, ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem obrany.

Marocké orgány podle prohlášení místního ministerstva vnitra stále provádějí posouzení potřeb na místě, na tomto základě už reagovaly na nabídky podpory ze strany Španělska, Kataru, Spojeného království a Spojených arabských emirátů. S postupem zásahových operací by se mohlo vyvíjet i vyhodnocení případných dalších potřeb postižené oblasti a ministerstvo tak nevyloučilo, že se s žádostí o jinou formu pomoci neobrátí i na další země.

V obdobné situaci jako Česká republika se nyní nachází záchranné týmy z Francie, Německa, Nizozemí, Portugalska, Švédska nebo Itálie, které také nabídly svou pomoc.

Martina Götzová, tisková mluvčí
HZS ČR

vytisknout  e-mailem