Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český tým ve Francii zprovoznil obě čerpadla, dnes prozkoumá oblast

6. 1. 2023 (JF) - Druhým dnem hasiči z HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR pomáhají ve Francii. Obě čerpadla jsou zapojena již od pátečního odpoledne a čerpají vodu v oblasti Nord-Pas-de-Calais poblíž Ardres. Zde jsou také čeští hasiči ubytovaní. Při práci jsou rozděleni na dvě samostatné skupiny, každá má na starosti jedno ze dvou českých čerpadel. 

Tým má na místě velkokapacitní čerpadla české výroby s kapacitou 1500 litrů/sec. a 400 litrů/sec. Ke spuštění MČS 1500 došlo ve 14 hod. v pátek a MČS 400 o chvíli později, konkrétně před 16 hod. Bylo to, vzhledem k náročnosti sestavení čerpadel, dříve než jsme původně očekávali. Práce na obou stanovištích je nyní zajištěna nepřetržitě. Činnost čerpadla MČS 1500 je omezena pouze časy přílivu a odlivu, toto čerpadlo tedy pracuje 12 hodin denně. 

               IMG_2781.jpeg

HZS ČR disponuje těmito velkokapacitními mobilními čerpadly:

  • 3x MČS s kapacitou 1500 l/s (2 zůstávají v ČR)
  • 5x MČS s kapacitou 600 l/s (5 zůstává v ČR)
  • 6x MČS s kapacitou 400 l/s (5 zůstává v ČR)
  • 12x MČS s kapacitou 150 l/s (12 zůstává v ČR)

Čeští hasiči neevidují žádné vážnější problémy. Dnes také prozkoumají oblast Nord-Pas-de-Calais a pokusí se zjistit, jak rozsáhlé je zaplavení oblasti, ve které aktuálně pomáhají. Český tým by se také měl setkat s ostatními zahraničními týmy. Nizozemský tým se nachází blíže u pobřeží, Slovenský výše po proudu řeky. 

V oblasti přestává pršet, oproti včerejšímu dni je srážek zatím méně. Výrazněji ochladit by se mělo až příští týden.

Videa z cesty a další obrazové materiály pro novináře stále průběžně aktualizujeme a naleznete je zde: http://bit.ly/media_hasici


kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 602 105 376
e-mail:jiri.frohlich@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem