Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká republika vysílá humanitární pomoc do oblastí zasažených Ebolou

31. 10. 2014 (Michaela Franclová) - V neděli 2. listopadu 2014 v 18,00 hodin vyjede nákladní automobil a doprovodné vozidlo z areálu Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu, aby odvezly humanitární pomoc pro oblasti západní Afriky zasažené Ebolou. 

Zásilka bude mířit do nizozemského přístavu Der Helder, kde si ji převezmou zástupci nizozemského ministerstva obrany a zabezpečí její dopravu do postižných zemí v západní Africe. Loď s humanitární pomocí bude z Nizozemí odplouvat 6. listopadu 2014. Příjemcem humanitární pomoci byla vybrána organizace Save the Children International působící v Libérii.
 
logo Save the Children International
 
 
Zásilka byla schválena Světovou zdravotnickou organizací a akceptována Střediskem pro koordinaci odezvy na mimořádné události Evropské komise. Humanitární pomoc převezli příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR a  styčným důstojníkem dopravy humanitární pomoci z České republiky do Nizozemí byl určen ředitel HZS Libereckého kraje plk. Ing. Roman Hlinovský. Hodnota poskytnuté humanitární pomoci činí 3 587 715,- Kč.
 
Na žádost organizace Lékaři bez hranic se problémem poskytnutí humanitární pomoci zabýval Pracovní štáb Komise pro řešení výskytu závažných infekčních onemocnění v České republice a vláda České republiky. Ta svým Usnesením vlády České republiky č. 806ze dne 1. října 2014 rozhodla, že naše země poskytne v rámci svých možností pomoc finanční a materiální.
 
Ministerstvo zdravotnictví pro tuto humanitární akci nakoupilo 1500 ks setů ochranných pomůcek včetně filtračních polomasek a ochranných brýlí a 1600 ks dezinfekčního gelu na ruce.
 
Správa státních hmotných rezerv připravila pro země západní Afriky 1500 ks ochranných oděvů a 3000 ks ochranných brýlí.
 
Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyčlenilo postiženým ze svých zásob 1500 ks ochranných oděvů, nakoupilo 1500 vaků pro transport zemřelých a zabezpečuje dopravu humanitární pomoci do Nizozemí.
 
Tento materiál a věcné prostředky byly soustředěny do Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu, kde její pracovníci připravili a zabalili veškerý materiál určený pro expedici.
 
Národní základna humanitární pomoci se nachází v obci Zbiroh. Je využívána za účelem příjmu humanitární pomoci ze zahraniční i za účelem organizace materiální pomoci do zahraničí, za které je odpovědné Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky dle zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému. Projekt Národní základna humanitární pomoci byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie a realizován v letech 2009 až 2010. Národní základna humanitární pomoci je součástí areálu Záchranného útvaru HZS ČR Zbiroh (adresa Švabínská ul. 649, Švabín, Zbiroh).
 
Nakládání humanitární pomoci
 
 
Informace pro média:
Shromáždění týmu, který poveze humanitární pomoc do Nizozemí, bude 2. listopadu v 17,00 hodin na Národní základně humanitární pomoci ve Zbirohu. Pro pracovníky médií bude možné se přijet podívat, příp. udělat rozhovor se styčným důstojníkem po předchozí domluvě (akreditaci). Kontakt: Ing. Michaela Franclová tel. 775 417 846.
 
 
Tisková mluvčí
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem