HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká Lípa si dnes připomíná smutné výročí 5 let od ničivého požáru Kounicova domu

Na zásah vzpomíná jako na jeden z nejsložitějších za svého působení u HZS Libereckého kraje ÚO Česká Lípa, tehdy jako velitel stanice Česká Lípa. 

 „V poplachovém hlášení v rozhlase v 15:10 hod. jsem zaslechl, že hoří střecha v historické části města Česká Lípa. Při okamžitém pohledu z okna stanice byl vidět hustý černý sloup dýmu“, říká plk. Ladislav Vakula, ředitel Územního odboru Česká Lípa. Po zjištění plamenného hoření neváhal a vyjel s prvními vozidly profesionálních hasičů k pomoci zdolání požáru. „Z pouhého pohledu mi bylo poměrně jasné, že zásah nebude asi jednoduchý“, vzpomíná plk. Vakula. Zásah byl složitý i z důvodu na sebe navazujících historických budov a riziko možného rozšíření přes střešní konstrukce na další objekty.

Při příjezdu první jednotky požární ochrany v 15:15 hodin byl již požár rozšířen po celé ploše půdního prostoru, který neměl žádné požárně dělící příčky, tudíž tvořil jeden požární úsek. Střecha byla o půdorysné ploše cca 60 x 20 metrů. Na několika místech došlo k úplnému prohoření a propadům částí dřevěných krovů. Veškeré síly byly soustředěny na zjištění šíření požáru ve střešní konstrukci na obě strany k nezasaženým navazujícím objektům. Současně probíhalo intenzivní zjišťování, zdali se někdo v objektu nenachází a nepotřebuje pomoc. "V 15:27 hodin byl zřízen štáb hašení, kde např. Město Česká Lípa velmi rychle zajistilo pitný režim a následnou stravu pro zasahující hasiče. Na tento požár se také dostavil i operační výjezd generálního ředitelství HZS ČR. Celkem zasahovalo přes 60 hasičů", řekl plk. Vakula. Zásah trval do večerních hodin a kontroloval se do druhého dne.

Hasiči se během zásahu potýkali také s řadou problémů, které museli rychle vyřešit. „Vzpomínám si na počáteční potíže s radiovým spojením – pro velký počet zasahujících hasičů a značného množství potřebné požární techniky. Dále na riziko pádu hořících částí střešní konstrukce do ulice i pádu na hasiče, zasahující uvnitř objektu. V pozdější době i riziko pádů obnažených, samostatně stojících, mohutných komínových těles objektu“, uzavřel plk. Vakula.

Požár se hasičům podařilo zvládnout bez rozšíření na vedlejší objekty a bez úrazu zasahujících hasičů. Příčina požáru byla vyšetřovatelem stanovena na manipulaci s otevřeným ohněm – nedbalost při svařování. Škoda byla tehdy majiteli objektu stanovena na 10 milionů Kč.

autor: por. Bc. Lucie Hložková, plk.Mgr.Bc.Ladislav Vakula

FOTO: HZS Libereckého kraje

P_Kounicův důmP_Kounicův dům

P_Kounicův důmP_Kounicův dům

vytisknout  e-mailem